ZF 24

Nouă din zece angajaţi români spun că sunt afectaţi de violenţa psihică la locul de muncă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

23.09.2013, 20:25 4745

Un procent de 90% dintre angajaţii români consideră că managerii lor îşi agresează psihic subalternii, motiv pentru care cei mai mulţi dintre salariaţi se simt umiliţi la locul de muncă, suprasolicitaţi sau confuzi cu privire la sarcinile pe care le au de îndeplinit, arată un sondaj online efectuat pe un eşantion de 1.180 de respondenţi.
În plus, unu din cinci angajaţi este de părere că violenţa psihică de la locul de muncă este generată de conflictele apărute între colegi, arată un studiu realizat de platforma www.costelgilca.ro.

„Perioada prelungită de criză, pre­siunea tot mai mare pusă de management pentru obţinerea de rezultate şi  teama angajaţilor de a fi concediaţi au avut efecte semnificative asupra stării psihice a salariaţilor. Tot mai mulţi angajaţi sunt umiliţi de către şefi sau de către colegi, iar acest lucru se transpune imediat în scăderea productivităţii acestora şi, cel mai grav, le afectează sănătatea”, este de părere avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, administrator al platformei care a desfăşurat studiul „Există violenţă psihică la locul de muncă?” în perioada ianuarie-iulie 2013.

Pe de altă parte, rezultatele cercetării arată că unu din zece respondenţi a avut un atac de panică în urma unui conflict cu şeful (atunci când a fost certat în faţa colegilor), iar un sfert dintre angajaţii care s-au confruntat cu o astfel de situaţie au manifestat stări de anxietate. Mai mult, 41% dintre cei  care au asistat la astfel de scene spun că s-au simţit lipsiţi de energie, în timp ce pentru 11% o astfel de situaţie a determinat stări de somnolenţă la serviciu sau insomnie. „Tensiunea cauzată de efectele crizei a anulat aproape orice formă de diplomaţie în ceea ce priveşte modul în care se face comunicarea dintre angajaţi, astfel că o mare parte dintre respondenţi notează că au asistat la dispute între colegi sau că unii colegi de serviciu încearcă să îi pună într-o lumină proastă în faţa altor angajaţi”, mai spune Costel Gîlcă, un avocat specializat pe dreptul muncii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO