Start-up-ul biotech The Cat Health Company (TCHC), care face cercetare-dezvoltare prin metode computaţionale pentru crearea unor terapii noi cu scopul creşterea longevităţii felinelor, a obţinut o primă rundă de finanţare, tip pre-seed, în valoare totală de 500.000 de euro. Runda a fost condusă de fondul de investiţii Early Game Ventures, căruia i s-au alăturat mai mulţi business angels, printre care se numără Elena Ovreiu, Adrian şi Florin Grosu şi Florin Cioacă. Tranzacţia a fost asistată din punct de vedere juridic de casa de avocatură DLA Piper.
Proiectul TCHC a fost demarat de Alex Vodă (CEO) şi Alex Băciţa (COO), doi cercetători specializaţi în domeniul longevităţii.
În industria farmaceutică, cercetarea “in silico”, pe baza modelelor computerizate, este în plină dezvoltare. Acest mod de abordare, bazat pe modele informatice, permite, la nivel de cercetare, explorarea rapidă a unor vaste baze de date cu medicamente, disponibile la nivel global, şi anticipează modul în care acestea interacţionează cu moleculele organismului-ţintă. Astfel se pot dezvolta mai rapid şi mai rentabil noi medicamente, iar progresul în domeniul medical este accelerat.
În acest context, încep să apară tot mai multe utilizări comerciale iar această evoluţie este alimentată de trei factori cheie: creşterea exponenţială a volumului de date biologice, puterea imensă de procesare a computerelor moderne şi dezvoltarea de noi algoritmi puternici.
Echipa TCHC are capacitatea de a valorifica aceste tendinţe pentru de a dezvolta tratamente noi, funcţionale. Alex Vodă, CEO-ul companiei, este doctor în Medicină Moleculară şi Celulară la Oxford şi a publicat lucrări despre noi algoritmi de calcul, iar Alex Băciţa, COO-ul TCHC, a fost Senior Scientist la Charles River Laboratories - probabil cel mai mare furnizor de servicii pentru descoperirea de medicamente şi studii clinice. Cei doi fondatori s-au cunoscut în timpul studiilor la Universitatea din Manchester şi au colaborat permanent în ultimii 10 ani.
Deşi compania poate lucra la o gamă largă de terapii noi, fondatorii au decis să se concentreze pe domeniul cercetării longevităţii feline, atât pentru că sunt proprietari de pisici, dar şi din motive obiective de business. Piaţa produselor medicale pentru pisici a fost relativ neglijată în comparaţie cu cea canină, iar procentul mare de proprietari de pisici din România comparativ cu alte gospodării din ţările Uniunii Europene face ca ţara noastră să fie un loc foarte bun pentru o astfel de iniţiativă.
Abordând cauzele principale ale îmbătrânirii, TCHC îşi propune să găsească terapiile care să prevină sau să întârzie apariţia unei varietăţi largi de boli feline legate de vârstă, prelungind atât viaţa, cât şi calitatea acesteia.
Alături de cei doi cofondatori cu experienţă ştiinţifică, echipa are în componenţă alţi doi membri cu abilităţi complementare: Dr. Ana Cruceanu, medic veterinar pasionat, cu cunoştinţe profunde în domeniul studiilor clinice asupra patologiilor feline, şi Adelina Craiciu, consultant senior în drept european şi comercial.
Finanţarea obţinută va ajuta start-up-ul să recruteze oameni noi în echipă şi să avanseze cercetările pentru a găsi terapii noi în tratarea anumitor boli ale pisicilor, precum şi să acopere costurile administrative şi operaţionale ale businessului în perioada următoare.
“Sunt încântat să susţin TCHC. Fondatorii companiei nu sunt doar oameni de ştiinţă români străluciţi care merită sprijinul nostru deplin, ci au şi avantajul unui spirit antreprenorial promiţător. Ei combină cu măiestrie expertiza ştiinţifică cu un foarte fin instinct de business pentru a dezvolta o afacere care are potenţialul de a revoluţiona atât domeniul îngrijirii animalelor de companie, cât şi, de ce nu, în viitor, al sănătăţii umane. Acesta este o dovadă că talentele există în România şi suntem mândri să facem parte din această călătorie a The Cat Health Company”, a declarat Florin Vişa, Partner Early Game.