• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
ZF 24

Noua modă din industrie: firmele din producţie se duc în şcoli să îşi pregătească viitorii angajaţi

Noua modă din industrie: firmele din producţie se duc în şcoli să îşi pregătească viitorii angajaţi

Autor: Adelina Mihai

16.08.2014, 14:00 742
Dacia (auto), Holcim (materiale de construcţii), Con­tinental (componente auto), Schaeffler (com­po­nente auto), Te­naris Silcotub (producţie de ţevi) sau Heineken (industria berii) sunt com­paniile private care în ultimii ani au investit în programe de calificare a ti­nerilor în meseriile pentru care îşi gă­sesc cu greu can­didaţi pe piaţa muncii.
 
Spre exemplu, Heineken Ro­mâ­nia, producătorul berii marca Bucegi, a anunţat ieri că va finanţa, cu circa 300.000 de lei, trei licee sau şcoli posti­ceale care îşi adaptează pro­gra­mele de studiu în aşa fel încât me­seriile pe care le vor învăţa tinerii cu­prinşi în pro­gram să aibă corespondent în nevoia de pe piaţa muncii din acea zonă. Pro­gramul nu prevede neapărat for­marea de tineri pentru meseriile necesare în fa­bri­cile în care se face berea Bucegi, ci şi în alte in­dustrii.
 
O altă investiţie recentă în educaţie au făcut-o şi francezii de la Dacia, care au semnat luna trecută un parteneriat cu un liceu tehnologic din Mioveni (locul unde e amplasată platforma de construcţii a auto­mobilelor Dacia), ajutând la crearea a două clase care să for­meze sculeri-matriţeri, o meserie de­venită celebră în ultimii ani prin prisma rarităţii cu care se găsesc oameni specializaţi în acest domeniu.
 
La rândul său, compania pro­du­că­toare de ma­teriale de construcţii Holcim derulează de un deceniu un program de instruire pentru mecanici, electricieni sau operatori, în cadrul unei şcoli postliceale pe care a înfiinţat-o în Aleşd (acolo unde are şi o fabrică). Tot Holcim derulează, de trei ani, un program de instruire în domeniul zidăriei, organizat în colegii tehnice.
 
Şi angajatorii din industria com­po­nentelor auto, domeniu care a „ex­plo­dat“ la export în ultimii ani, s-au confruntat cu candidaţi din ce în ce mai puţin pregătiţi pentru meseriile pentru care angajează, astfel că s-au văzut nevoiţi să investească în educaţie. Aşa a apărut proiectul „Şcoala Profesională Germană Kronstadt“ din Braşov, unde companii mari precum Continental, Schaeffler, Dräxlmaier sau Preh au contribuit la înfiinţarea unei instituţii de învăţământ care să pregătească tineri în meserii precum confecţioner articole din piele, sculer matriţer, sudor sau operator la maşini unelte cu comandă numerică.
 
 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: