ZF 24

Nouă persoane în stare foarte gravă la SUUB, 14 în terapie intensivă la Floreasca

Nouă persoane în stare foarte gravă la SUUB, 14 în...

Autor: Elvira Gheorghita

31.10.2015, 04:43 2114

Managerul SUUB Cătălin Cârstoiu a declarat că la unitate au fost aduse cu ambulanţa 25 de persoane, iar alte 20 au venit cu mijloace proprii.

Unul dintre răniţii aduşi la SUUB a decedat, iar alţi nouă sunt în stare foarte gravă. Răniţii au arsuri pe căile respiratorii superioare.

Cîrstoiu a mai spus că întregul spital este ocupat.

La spitalul de Urgenţă Floreasca au ajuns iniţial, într-un timp foarte scurt, 56 de victime care au necesitat stabilizare, a spus purtătorul de cuvânt al unităţii, Bogdan Opriţa.

Dintre aceştia, 14 au ajuns la terapie intensivă şi apoi în sălile de operaţie, a mai spus Opriţa. Alţi 39 au fost trnasferaţi, doi copii ajungând la Spitalul Grigore Alexandrescu.

De altfel, pacienţii stabilizaţi în spitale în care nu există secţii de chirurgie plastică sunt transferaţi în unităţile care au această specializare.

Sâmbătă dimineaţă, au mers la Spitalul Floreasca ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi ministrul Apărării Mircea Duşa, însoţiţi de Raed Arafat.

Duşa a precizat că Armata pune la dispoziţie elicoptere şi avioane dacă va fi nevoie pentru transferul pacienţilor, în timp ce Bănicioiu a spus că efortul medicilor este de apreciat.

În incendiul care a izbucnit vineri seară, în Clubul Colectiv din Capitală, în timpul unui concert, au murit 27 de persoane. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, dintre care 162 au fost ransportate cu ambulanţe la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Judeţean Ilfov, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colţea, Budimex şi Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, iar ceilalţi au mers singuri la unităţi sanitare, fără a rămâne internaţi.

Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse la numerele de telefon puse la dispoziţie de MAIŞ 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

Ministerul Sănătăţii a făcut un apel la donare de sânge pentru victimele incendiului, care se poate face, de la ora 8.00, la Centrul de Transfuzii şi la SUUB.

Sâmbătă, la ora 07.00, se întruneşte la Guvern Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul incendiului de la Clubul Colectiv.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.

Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din 14 ianuarie, iar ultimul control la local al Poliţiei Locale a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat în alimentaţie publică, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă. Evenimentul includea şi un show de lumini şi efecte pirotehnice.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 - 22.20. La faţa locului au venit zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

La ora difuzării acestei ştiri, mai mulţi tineri au început să depună lumânări pe lângă clădire, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO