ZF 24

Noul program de fonduri europene direcţionează 300 de milioane de euro către producătorii de fructe

Daniel Constantin, ministrul agriculturii: Avem 170.000 de hectare, dar 60% din această suprafaţă este în declin. Foto Victor Ciupuliga

Daniel Constantin, ministrul agriculturii: Avem 170.000 de hectare, dar 60% din această suprafaţă este în declin. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Gabriel Razi

18.04.2014, 00:04 611

Firmele din piaţa pomiculturii vor avea la dispoziţie 300 mil. euro, aproape 4% din întreg bugetul din următorii şapte ani, pentru investiţii prin intermediul noului program de dezvoltare rurală pe bani europeni.

„România va aplica un subprogram de fonduri europene pentru promicultură. Avem 170.000 de hectare, dar 60% din această suprafaţă este în declin. Livezile nu produc la capacitate maximă şi trebuie să intervenim“, a anunţat Daniel Constantin, ministrul de la agricultură, la conferinţa ZF Agribusiness.

Producţia de fructe a României a fost anul trecut de 1,1 miliarde de euro, în creştere uşoară faţă de anul 2012, potrivit Eurostat. Piaţa locală este pe locul şapte în UE, având o valoare apropiată de cea din Polonia şi din Portugalia.

Noul program de de fonduri europene va di­recţiona către pomicultori un sfert din fondurile de 1 mi­liard de euro ce vor fi disponibile prin linia de finanţare pentru modernizarea fermelor. La acesta se adaugă alte 40 de milioane de euro din banii dedicaţi aşa-numitei linii de finanţare „Prelucrarea şi comercializarea produselor agricole“.

„Din această primăvară proiectele se vor putea depune online. Am eliminat astfel şi birocraţia, şi pierderea de vreme şi nervii beneficiarilor“, a anunţat şi Nicolae Popa, directorul adjunct al APDRP, agenţia care gestionează proiectele de investiţii pe fonduri europene.

Întreg programul de 8 miliarde de euro pentru investiţii în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene este construit astfel încât să fie mai simplu decât cel anterior şi să direcţioneze banii către segmentele de piaţă care au suferit în perioada 2007-2013. Pe lângă pomicultură, pe lista de priorităţi sunt şi investiţiile în integrarea producţiei şi în procesare pentru a schimba structura exporturilor agroali­mentare, care se bazează acum pe cereale, seminţe oleaginoase şi animale vii.

„S-a hotărât crearea unei baze de date pentru privaţi. Avem relaţii de parteneriat cu agenţia de plăţi din Ungaria şi cea din Austria, unde vom avea o bază de date cu preţuri rezonabile. Cine se va încadra în aceste preţuri poate să se prezinte pentru achiziţii fără să mai prezinte cele trei oferte. Pentru cei publici va rămâne procedura celor trei oferte, dar se va încerca simplificarea acestor proceduri“, a mai spus Nicolae Popa.

Programul de fonduri europene va continua direcţionarea de fonduri către fermele conduse de fermieri tineri astfel că această categorie va urma să beneficieze de o primă de instalare de 50.000 de euro.

„Am discutat iniţial dacă ar trebui să le acordăm 70.000 euro, dar am decis să acordăm mai multor tineri acest sprijin“, a explicat şeful de la APDRP.

Programul de fonduri europene pentru investiţii din perioada 2007-2013 a ajuns la un grad de contractare de 98% şi la un grad de absorbţie de 70%, mai mult decât dublu faţă de programul de fonduri structurale.

„Noi am avut câteva probleme în programul trecut. Au fost depuse peste 145.000 proiecte şi nu am avut bani decât pentru 70.000 de proiecte. Au rămas 75.000 de proiecte fără finanţare, iar oamenii s-au arătat nemulţumiţi“, a spus Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO