ZF 24

Nuclearelectrica: Scăderea Dunării nu va afecta actvitatea centralei nucleare în această vară

Nuclearelectrica: Scăderea Dunării nu va afecta...

Autor: Alina Oprea

22.07.2015, 11:03 150

"Nuclearelectrica informează investitorii şi actionarii că Unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă funcţionează la parametri normali şi în condiţii de securitate nucleară, nefiind afectate de scăderea nivelului fluviului Dunărea raportată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodarire a Apelor (INHGA) în ultima perioadă", se arată într-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit prognozei INHGA pentru intervalul până la sfârşitul lunii septembrie 2015, nivelul fluviului Dunărea nu afectează funcţionarea în condiţii optime a CNE Cernavodă, aşadar producţia de energie electrică nu va fi afectată din această cauza, notează Nuclearelectrica.

În plus, siguranţă centralei nu poate fi pusă în pericol nici în situaţia unui nivel extrem de scăzut al Dunării.

"În situaţia ipotetică în care nivelul Dunării s-ar apropia de un nivel extrem de scăzut, potrivit procedurilor centralei, se decide oprirea ordonată a celor două unităţi, în funcţie de nivelul prestabilit pentru fiecare unitate, astfel încât să existe suficient debit de apă de răcire pentru menţinerea reactoarelor în stare sigură. În cazul extrem al opririi uneia sau chiar a ambelor unităţi, există suficientă apă în bazinul de aspiraţie pentru a asigura răcirea reactoarelor prin utilizarea unor pompe speciale.Tot pentru astfel de situaţii extreme, CNE Cernavodă are prevăzute masuri de asigurare a răcirii reactoarelor utilizând un sistem de pompare apă din două puţuri de mare adâncime", se mai arată în comunicatul Nuclearelectrica.

Centrala din Cernavodă are în funcţiune două reactoare nucleare, care acoperă circa 18% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO