ZF 24

Nuclearelectrica a semnat vineri Acordul de Sprijin cu Guvernul pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, al căror termen de intrare în exploatare este 2030-2031 Intenţia autorităilor de la Bucureşti este să realizeze acest proiect în cooperare cu Guvernul SUA

Nuclearelectrica a semnat vineri Acordul de Sprijin cu...

Autor: Roxana Rosu

09.06.2023, 13:41 686

Nuclearelectrica a semnat vineri Acordul de Sprijin cu statul pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, al căror termen de intrare în exploatare este 2030-2031, intenţia autorităilor de la Bucureşti fiind realizeze acest proiect în cooperare cu Guvernul SUA.

Acordul a fost semnat, din partea statului, de Guvern, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor.

Semnarea Acordului de sprijin permite demararea activităţilor aferente Etapei a II-a a proiectului: Încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; Structurarea şi contractarea finanţării şi agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; Obţinerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM şi respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispoziţiile europene relevante în materia ajutorului de stat;  Obţinerea Autorizaţiei de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcţie şi luarea Deciziei Finale de Investiţie, pentru trecerea în Etapa III (Construcţie).

„Semnarea Acordului de sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă arată sprijinul ferm al Statului român pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. Unităţile 3 şi 4, al căror termen de intrare în exploatare comercială sunt anii 2030, respectiv 2031, vor adăuga încă 10TWh energie curată, stabilă şi accesibilă în sistemul energetic naţional, sprijinind securitatea energetică. În plus, cele 4 unităţi de la Cernavodă vor genera aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact în atingerea ţintelor de decarbonare ale României. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 este deosebit de important pentru viitorul energetic al României şi pentru protecţia consumatorului şi, în acelaşi timp, un motiv de mândrie pentru întreaga echipă Nuclearelectrica”, a declarat Cosmin Ghiţă, Director General, Nuclearelectrica.

Prin semnarea acestui acord, statul s-a angajat să realizeze demersurile necesare pentru finanţarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă inclusiv prin acordarea de garanţii de stat finanţatorilor proiectului, implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferenţă” şi adoptării măsurilor administrative şi/sau legislative pentru îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de Comisia Europeană, aportul în natură prin cantitatea de apă grea şi de octoxid de uraniu şi finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse în cele două unităţi nucleare.

În noiembie 2022, US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 milioane dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) în faza a doua a proiectului.

Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua în considerare finanţarea până la 3 miliarde dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO