ZF 24

Numărul vizitatorilor de la Castelul Corvinilor a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2013

Numărul vizitatorilor de la Castelul Corvinilor a...

Autor: Adina Oşan, Ela Giurgea

17.10.2014, 18:59 119

Directorul Muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara, Constantin Sorin Tinca, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, unde a participat la conferinţa internaţională "Valorificarea turistică a cetăţilor medievale în ţările din Regiunea Dunării", că numărul turiştilor care vizitează Castelul Corvinilor este în continuă creştere, în primele nouă luni ale anului înregistrându-se 200.000 de vizitatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Numărul de vizitatori este în continuă creştere la Castelul Corvinilor, procentual, faţă de anul trecut, cu 40 la sută în plus. În cifre exacte, în iulie-august, vârful de sezon, am avut 107.000 de turişti, iar în august am înregistrat 3.200 de turişti, într-o singură zi. Fără octombrie, sunt 205.000", a declarat Tinca.

Potrivit acestuia, în Castelul Corvinilor din Hunedoara au investit atât Ministerul Culturii, cât şi autoritatea locală, Primăria Hunedoara fiind în prezent singura sursă de finanţare, după ce lucrările de restaurare şi renovare au fost sistate în 2009, iar o estimare mai veche a investiţiilor necesare indică o sumă "undeva la 60 de milioane de euro", ceea ce "nu e neapărat foarte mult", mai ales dacă s-ar atrage fonduri europene.

"Castelul Corvinilor este o construcţie de 7.000 de metri pătraţi desfăşurată, 42 de camere, două poduri, şapte turnuri şi vă daţi seama ce înseamnă să întreţii şi să repari un asemenea monument. Deci, nu vorbim de un castelaş, vorbim de un castel foarte mare. (...) Un proiect există, se fac în momentul de faţă studii de fezabilitate şi se doreşte includerea Castelului Corvinilor într-o zonă pietonală care va porni de la primărie până la castel, bineînţeles, o restaurare inclusă într-un masterplan", a mai arătat el.

Potrivit lui Tinca, Primăria Hunedoara alocă sume mai ales pentru lucrări de reparaţii "devenite urgenţe", numai în acest an investind 235.000 de euro în reparaţiile a două acoperişuri, de la aripa Bethlen şi de la Turnul Toboşarilor, iar, pentru că "prima prioritate" sunt acoperişurile, la anul se intenţionează să se facă lucrări de intervenţie şi la turnul vechi şi aripa Zolyomi.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost inclus de curând pe cunoscutul portal turistic TripAdvisor între primele cinci destinaţii de vacanţă din România, în baza voturilor primite de la turiştii care l-au vizitat.

Anul trecut, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost inclus în topul palatelor de poveste, într-un clasament alcătuit de site-ul american huffingtonpost.com.

Castelul Corvinilor a găzduit mai multe producţii cinematografice (filme artistice, documentare şi clipuri publicitare), între care şi pelicula "Ghost Rider 2", cu Nicolas Cage în rolul principal.

De la an la an, tot mai mulţi turişti vizitează Castelul Corvinilor din Hunedoara, în 2013 monumentul istoric fiind vizitat de aproximativ 300.000 de turişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO