ZF 24

O companie de foraj marin americană, „vedeta“ celei mai mari majorări de capital din România în 2014: 890 mil. dolari

O companie de foraj marin americană, „vedeta“ celei...

Autor: Roxana Petrescu

05.02.2015, 00:08 4716

De la 200 de lei, capitalul social al companiei americane Vantage Driller Roco a sărit la 3,2 miliarde de lei (890 mil. dolari, 728 mil. euro) în urma celei mai mari majorări de capital făcută anul trecut în România. La mijloc este o platformă de foraj marin.

O companie americană, Vantage, înregistrată în Insulele Cayman, îşi deschide un birou în România în 2013 cu un capital social de 200 de lei, minimul legal. În decembrie 2014 face cea mai mare majorare de capital din România, în valoare de 728 mil. euro după cum arată datele de la Registrul Comerţului. Numitorul comun este Marea Neagră cu gazul ascuns în adâncurile ei.

 „Nu avem comentarii de făcut, dar la începutul săptămânii viitoare vom reveni cu explicaţii. Nu este nicio gre­şeală“, spune Ionuţ Zeche, unul dintre administratorii Vantage Driller Roco, firma care anul trecut a realizat cea mai mare majorare de capital din România, în valoare de 3,25 de miliarde de lei (890 mil. dolari, 728 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Potrivit datelor publice, explicaţia din spatele acestei majorări de capital uriaşe ar fi transferul unei platforme de foraj marin, Drillship Titanium Ex­plorer, din portofoliul unei filiale poloneze a Vantage în portofoliul unei firme înregistrate în România, Vantage Driller Roco.

Vantage Driller Roco este un business controlat prin intermeniul unui offshore cipriot, Vantage Holdings Cyprus ODC Limited, şi face parte din grupul american Vantage, înregistrat la rândul său în Insulele Cayman, un alt paradis fiscal.

Vantage Driller avea la 1 ianuarie 2014 circa 1.270 de salariaţi, dintre care 781 erau direct angajaţi de firmă. În 2013, ultimul an pentru care sunt disponibile date financiare pentru companie, Vantage avea venituri de 732 de milioane de dolari şi pierderi de 81 de milioane de dolari.

Potrivit datelor publice, Vantage Driller are o flotă de platforme de foraj marin fixe şi mobile formată din opt unităţi, 100% deţinute de companie, una dintre ele fiind în construcţie, termenul pentru finalizarea lucrărilor fiind anul acesta. Cea mai veche datează din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO