ZF 24

O fabrică din Arad în care lucrează 225 de oameni produce trenuleţe electrice care ajung în 42 de ţări

O fabrică din Arad produce trenuleţe electrice

O fabrică din Arad produce trenuleţe electrice

Autor: Alexandru Matei

21.01.2014, 00:06 10152
Fabrica din Arad a companiei germane Modelleisenbahn, unul dintre cei mai mari producători de trenuleţe electrice din lume, este condusă de două românce, ambele în vârstă de 29 de ani.
 
Compania germană Modelleisenbahn produce la Arad 120.000 de locomotive şi 700.000 de vagoane pe an într-o fabrică deschisă în 2006, în care lucrează 225 de angajaţi. Trenuleţele produse şi asamblate aici ajung în 42 de ţări.
 
„Investiţia de la Arad a fost relativ redusă, de 500.000 de euro. Fabrica are 4.400 metri pătraţi în patru hale închiriate, iar echipamentul a fost transferat de la fabricile din Germania şi Austria“, a declarat într-un interviu pentru ZF Leopold Heher, CEO al grupului Modelleisenbahn.
 
Compania germană, care are în portofoliu mărcile Roco şi Fleischmann, a avut anul trecut afaceri la nivel global de 51 mil. euro şi un profit EBITDA de peste 2 mil. euro.
 
Fabrica din Arad produce locomotive, vagoane, dar şi componente precum piese electronice, elemente de conectare, lacuri şi vopsele şi alte componente de plastic fabricate cu ajutorul matri­ţelor. „La Arad pro­ducem 120.000 de locomotive, 700.000 de vagoane şi 3 milioane de componente şi şine pe an. Produsele sunt vândute în 42 de ţări din întreaga lume. În afară de România, grupul Modelleisenbahn mai are unităţi de producţie în Austria şi Slovacia, un birou de inginerie în Germania, iar sediul central este în Austria“, a mai spus Heher.
Afaceri de 2,3 mil. euro la Arad
 
Modelleisenbahn SRL a avut în 2012 o cifră de afaceri netă de 10,7 milioane de lei (2,36 mil. euro) şi un profit net de 100.000 de lei (22.000 de euro) conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, plasându-se pe locul cinci în topul producătorilor de jucării din România. Heher nu a confirmat cifrele, specificând că politica grupului este de a publica rezultatele financiare la nivel de grup.
 
În România Roco şi Fleischmann, cele două mărci de trenuleţe ale grupului, au avut vânzări de aproximativ 300.000 de euro. „Estimarea legată de piaţa europeană de trenuleţe şi accesorii este de aproximativ 250 de milioane de euro pe an, iar principalele pieţe sunt Germania, Austria, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa. România este o piaţă mică, dar cu un potenţial mare de creştere. Cele două mărci ale noastre au avut anul trecut vânzări de 300.000 de euro în România. Există cluburi ale pasionaţilor de trenuleţe aproape în fiecare oraş mare.“
Leopold Heher (al patrulea din stânga) le-a numit anul trecut la conducerea fabricii din Arad pe româncele Romina Moldovan (a doua din stânga), şi Bianca Ardelean (a cincea din stânga)
 
Cum au ales Aradul şi ce planuri au
 
Grupul german a ales Aradul pentru deschiderea fabricii datorită infrastructurii şi salariilor.
 
„Elementele-cheie care ne-au ajutat să alegem Aradul au fost buna conexiune la infrastructura de transport, situaţia de pe piaţa muncii, faptul că există o universitate, nivelul salariilor şi zona industrială. Fabrica a fost deschisă în 2006“, a declarat Heher, adăugând că „avem colaborări cu parteneri români în ceea ce priveşte componentele din plastic, echipamente şi ambalaje“.
 
Pentru 2014 fabrica, a cărei conducere a fost preluată începând cu anul trecut de o echipă de executivi români, plănuieşte recrutarea a cinci noi angajaţi la secţia de lacuri şi vopsele.
 
„Echipa de conducere a operaţiunilor din Arad este formată din două tinere, Romina Moldovan, 29 de ani, şi Bianca Ardelean, 29 de ani, ambele lucrând în cadrul companiei din 2008“, a spus Heher, care vizitează fabrica de 3-4 ori pe an.
 
Cele două românce au început ca asistente ale directorului fabricii, pentru ca în 2009 Moldovan să devină director de producţie, iar Ardelean director de logistică. Cele două sunt caracterizate de către Heher ca având o experienţă vastă în ceea ce priveşte producţia, logistica, organizarea şi afacerile de pe piaţa trenuleţelor electrice. Schimbarea de management s-a făcut după ce fostul şef al operaţiunilor de la Arad a fost promovat ca director de producţie pentru mărcile Roco şi Fleischmann la nivel de grup.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO