ZF 24

O idee de afaceri născută la o ieşire cu prietenii în oraş, la o bere, valorează astăzi 20 mil. euro. În aplicaţie s-au investit 50.000 euro, are încasări de doar 3.000 euro, dar are un patent

Autor: Cătălina Butan

09.04.2014, 00:08 7805

Bogdan Savonea, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a dezvoltat împreună cu trei parteneri o aplicaţie care permite transmiterea unui poster publicitar direct de pe smartphone pe un ecran digital în aer liber.

Astăzi, potenţialul aplica­ţiei The Pole Society este evaluat de fonduri de investiţii străine la 20 de milioane de euro, chiar dacă momentan veniturile generate se ridică doar la 3.000 de euro.

Ideea tinerilor care au înfiinţat compania din spatele aplicaţiei la sfâr­şitul anului 2012 a luat naştere în urma unei discuţii amicale, „la o bere“, a declarat Savonea în cadrul emisiunii ZF Live. „Ideea ne-a venit stând la o bere în centrul vechi. Privind ecranul din cadrul localului şi fiind în acelaşi timp puţin ameţiţi, ne-am gândit că ar fi interesant să punem pe ecran un selfie (fotografie autoportret – n.red.).“

Vedeti aici emisiunea integrala din data de 8 aprilie 2014

Cei patru au dezvoltat astfel aplicaţia The Pole Society în parteneriat cu agenţia de publicitate Pheonix Media, care deţine ecrane digitale în aer liber în Capitală. Aplicaţia lansată în luna noiembrie a anului trecut poate fi des­cărcată gratuit în magazinul de aplicaţii al Apple şi poate fi utilizată atât pe smart­phone-uri, cât şi pe tablete.

„Pentru a transmite o reclamă pe un ecran digital se percepe o taxă între 8,5 euro şi 15 euro, iar spotul rulează timp de patru ore. Re­cla­ma este difuzată la fiecare şase minute, timp de zece secunde. Posterul va rula astfel de zece ori pe oră“, a explicat la ZF Live Savonea, care a lucrat anterior la Ministerul Comu­ni­caţiilor, unde a ocupat poziţia de secretar general adjunct.

Din taxa percepută, The Pole So­ciety percepe un comision de 15%, restul banilor mergând la proprietarii ecranelor digitale.

Utilizatorul poate alege un anumit interval orar în care reclama să fie difuzată. „Am împărţit ziua în cinci intervale orare împreună cu Pheonix Media. Ne-am bazat şi pe experienţa lor în advertising outdoor, pe tendinţele din piaţă, dar am vrut să oferim clienţilor oportunitatea să selecteze intervalul de timp când va intra reclama.“

Clienţii ţintă ai The Pole Society sunt companiile mici şi mijlocii care vor să se promoveze în spaţiul liber, însă orice utilizator persoană fizică poate folosi în prezent aplicaţia. Aplicaţia este conec­tată la 40 de ecrane digitale din Bu­cu­reşti, dintre care 20 sunt în centrul vechi.

De la lansare, serviciul a generat încasări de 3.000 de euro. „În această perioadă (de la lansare până în prezent - n.red.) am testat piaţa şi am primit feed­backuri de la consumatori. Avem în prezent 3.000 de utilizatori“, a spus Sa­vonea. Pentru acest an, antreprenorul estimează venituri pe piaţa românească de 30.000 de euro.

Provocarea pentru The Pole So­ciety este însă piaţa externă. Com­pania a semnat deja un parteneriat cu o agen­ţie de publicitate din Irlanda şi poartă discuţii cu companii de pe alte 11 pieţe.

„Planul nostru pe termen lung este următorul: vrem ca aplicaţia să fie disponibilă în mai multe ţări astfel încât orice persoană de oriunde să-şi pună o reclamă pe pieţe de care este interesată“, a mai spus Savonea. Firma este înregistrată şi în Statele Unite ale Ame­ricii, însă deocamdată nu este funcţională pe piaţa americană.

Investiţia totală în companie a celor patru fondatori a fost de 50.000 de euro. În prezent, antreprenorii poartă discuţii cu două fonduri de investiţii care au evaluat potenţialul companiei la 20 de mil. euro, potrivit lui Savonea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO