• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
ZF 24

O învăţătoare face un laborator de patiserie într-un sat de lângă Galaţi

O învăţătoare face un laborator de patiserie într-un sat de lângă Galaţi

Autor: Mădălina Panaete

23 nov 2014 1848

Aurora Gheorghiu, 54 de ani, împreună cu fiica sa Lăcrămioara Vasiliu, 27 de ani, două antreprenoare din judeţul Galaţi, construiesc un laborator de patiserie-cofetărie şi un mic loc de joacă pentru copii în localitatea Văcăreni din judeţul Tulcea, la 15 kilometri de Galaţi.

„De ani de zile analizez localitatea şi am observat că au o farmacie, un atelier de croitorie, un cabinet medical, dar un singur lucru le lipseşte: o cofetărie“, spune Aurora Gheorghiu, care este învăţătoare în Văcăreni, dar care a terminat şi o facultate de chimie alimentară şi tehnică piscicolă. Fiica ei este studentă în anul şase la medicină.

Aprovizionarea cu produse de panificaţie şi de cofetărie în localitetea Văcăreni, care are circa 2.000 de locuitori, se face din Galaţi sau Tulcea, iar iarna este mai dificilă, ceea ce le-a determinat pe cele două antreprenoare să se gândească la un astfel de business aici.

„Nu văd niciun motiv pentru care această afacere nu ar merge. Nu există concu­renţă. Dacă ar fi un magazin mixt, atunci probabil că ar veni un supermarket şi l-ar «acoperi», dar când vine vorba de o cofetărie nu are cum să nu meargă“, afirmă antrepre­noarea. Ea explică faptul că cel mai probabil nu vor avea vânzări mai mari de 300-500 de pâini pe zi, dar se bazează şi pe perioadele de post sau pe eveni­mentele de familie.

„Oamenii nu vor fi obligaţi să treacă Dunărea pentru a cum­păra un tort sau pră­ji­turi. În plus, copiii tânjesc să aibă de ziua lor un tort, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să îl comandăm cu cinci zile înainte, să mergem la Galaţi.“

Până acum, cele două au investit circa 30.000 de lei (în jur de 7.000 de euro) în laboratorul de patiserie, care va fi gata anul viitor.

În urmă cu circa trei ani, Lăcrămioara Vasiliu a înfiinţat firma Eoslac SRL-D, iar apoi a depus proiectul pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile de la stat de până la 10.000 de euro pentru a-şi dezvolta afacerea.

Proiectul a fost aprobat, însă din cauza faptului că primirea banilor a devenit mai complicată din cauza unor aprobări şi din cauza faptului că achiziţia terenului unde se face laboratorul nu a fost evaluată de către un expert, antreprenoarele au renunţat la ideea de a accesa fondurile de la stat.

„Ar fi fost de mare ajutor să obţinem acel sprijin financiar. Dar acum, chiar şi fără bani, ştim mai bine ce avem de făcut“, afirmă Aurora Gheorghiu, care spune că din salariul ei de învăţătoare a reuşit să cumpere lunar sau la două săptămâni câte puţin din materialele de construcţie pentru laborator. „Sperăm ca în primăvară construcţia să fie gata.“

Cele două spun că vor angaja cel puţin trei oameni în cofetărie, mai ales că în zonă oferta de muncă nu este foarte mare. „Oamenii de aici nu au de muncă, dar îşi doresc să muncească“, a conchis Aurora Gheorghiu.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236