ZF 24

O posibilă soluţie pentru cea mai mare problemă de infrastructură din România propusă de BRD: De ce să nu listăm CNADNR la bursă pentru a face rost de bani pentru autostrăzi?

Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD

Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD

Autor: Roxana Pricop

14.07.2014, 14:32 1043

Listarea companiei naţio­na­le de autostrăzi CNADNR la bursa de la Bucureşti ar putea fi o soluţie pentru accesarea de capital supli­men­tar necesar dezvoltării infra­struc­turii, spune Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, în contextul în care România a rămas mult în urmă cu absorbţia de fonduri europene, iar investiţiile statului au scăzut puternic.

Statul român beneficiază de fonduri europene de 4,4 mld. euro pentru con­struirea de autostrăzi, căi ferate, aero­por­turi sau metrou, însă până în prezent a reuşit să atragă doar o treime din aceşti bani. România mai are la dispo­zi­ţie doar un an şi jumătate pentru a atra­ge restul de aproape 3 miliarde de euro puşi la dispoziţie de Uniunea Euro­peană. În lipsa unor investiţii con­sis­tente din partea statului, construcţiile de infrastructură, un sector ce ar trebui să susţină întreaga economie, au plonjat cu 27,7% în primele cinci luni ale acestui an.

„De ce să nu listăm CNADNR la bursă? Astfel se pot atrage capitaluri su­pli­mentare pentru finanţarea in­fra­struc­turii de autostrăzi şi rutiere în ge­neral. Densificarea reţelei de autostrăzi a României la un nivel care să stimuleze dez­voltarea economică echilibrată terito­rial nu poate fi finanţată doar cu fon­duri europene. Bursa poate fi luată în calcul având în vedere că există în lume fonduri de pensii şi fonduri su­verane interesate de finanţarea infra­struc­turilor“, a spus Claudiu Cercel, direc­tor general adjunct la BRD.

CNADNR este deţinută de stat, fiind principalul administrator al reţelei naţionale de drumuri şi autostrăzi şi atri­buitor de contracte pentru construc­ţia de autostrăzi în România.

În 2013, CNADNR a raportat un profit net de 253 mil. lei, la afaceri de 1,1 miliarde de lei.

Directorul BRD a explicat că in­ves­ti­torii ar putea câştiga din listarea unei astfel de companii nu doar din evoluţia pre­ţului acţiunilor, ci mai ales din încasarea de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO