ZF 24

O treime din europeni sunt foarte ingrijorati ca vor intra in somaj din cauza crizei

25.07.2009, 14:11 39

O treime din cetatenii Uniunii Europene sunt foarte ingrijorati ca-si vor pierde locul de munca dar 72% considera ca UE are un impact pozitiv in combaterea somajului, potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeana.

Potrivit sondajului, 61% dintre europeni considera ca sunt de asteptat si alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de munca.

"Nu sunt surprins de rezultatul acestui sondaj. Este de inteles ca europenii sunt ingrijorati cu privire la impactul crizei asupra locurilor lor de munca si asupra familiilor”, a declarat Vladimír Spidla, comisar european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse.

Ingrijorarea cu privire la pierderile de locuri de munca se explica si se amplifica prin faptul ca cel putin 6 din 10 europeni cred ca partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut inca si numai 28% cred ca punctul critic a fost atins, cele mai ridicate niveluri de pesimism inregistrandu-se in tarile baltice (82% in Letonia, 76% in Estonia si 74% in Lituania cred ca impactul cel mai puternic nu se simte inca). In tarile care au pus in aplicare abordari cuprinzatoare de flexicuritate, viitorul este privit cu mai mare incredere. 45% dintre suedezi si 36% dintre danezi cred ca varful crizei a trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO