ZF 24

O treime din totalul plăţilor pe ghiseul.ro au fost realizate în acest an

O treime din totalul plăţilor pe ghiseul.ro au fost...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2016, 12:29 269

Contribuabilii au realizat în primele patru luni ale anului aproximativ 76.000 de plăţi cu cardul pe Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei, respectiv aproape o treime din toate plăţile realizate în ultimii cinci ani, de la lansarea platformei.

În perioada 2011 - 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plăţi în sumă de peste 70 milioane lei.

Lansat în 2011, Ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) şi Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor şi impozitelor locale.

În ultimul an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la depăşirea pragului de 100.000 de utilizatori activi în luna martie 2016, plata amenzilor de circulaţie fără niciun drum către administraţiile locale datorită opţiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem şi transmiterii automate către primăria beneficiară, precum şi plata online a taxelor şi impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din Bucureşti).

Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.

”Obiectivele noastre comune sunt ca în următorii doi ani sistemul să depăşească 500.000 de utilizatori unici şi să acopere o gamă cât mai largă de servicii din interacţiunea cetăţeanului cu instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi local. În acest moment, Ghiseul.ro este singurul sistem naţional dedicat persoanelor fizice, 100% online atât din perspectiva autentificării cât şi a realizării plăţilor, care asigură interoperabilitatea bazelor de date ale instituţiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai mulţi utilizatori unici persoane fizice şi acoperă cea mai mare parte din populaţia bancarizată din România", a declarat Delia Popescu, preşedinte al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României.

Peste 115.000 de contribuabili şi-au activat contul pe www.ghiseul.ro în perioada 2011- 2016, putând plătii impozitele şi taxele locale online cu orice card. În plus, ei pot plăti taxele şi impozitele locale pentru alte proprietăţi deţinute pe teritoriul României, cu condiţia ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

“Dacă primăriile vor continua să se înroleze pe platforma www.ghiseul.ro în acelaşi ritm ca în primele luni ale anului, ne aşteptăm ca până la sfârşitul lui 2016 numărul lor să crească cu 50%. Suntem încrezători că platforma se va dezvolta în continuare, implicând şi alte instituţii la nivel central şi local”, a declarat Răzvan Faer, preşedinte APERO.

Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) este instituţia publică de specialitate a Administraţiei Publice Centrale, în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel naţional destinate guvernării electronice. AADR gestionează şi operează sisteme precum: Ghiseul.ro (Sistemul Naţional Electronic de Plată Online), E-guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), S.I.A.E. (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) şi P.C.U. (Punctul de Contact Unic).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO