ZF 24

O varianta a “Domnisoarei Pogany” a lui Brancusi, obiect de disputa peste hotare

O varianta a “Domnisoarei Pogany” a lui Brancusi, obiect de disputa peste hotare
09.08.2009, 16:55 1840

O varianta a celebrei sculpturi “Domnisoara Pogany”, realizata in 1913 de Constantin Brancusi, este disputata in trei procese la New York, Oslo si Paris, relateaza The New York Times.

Sculptura, a caror proprietari sunt doi frati de origine romana Alexandru si Alvaro Botez, este obiectul disputei a doi colectionari de arta, un norvegian si un om de afaceri de origine mexicana.

Fratii Botez sustin ca sculptura a intrat in posesia familiei lor in 1914, cand Constantin Brancusi le-a facut-o cadou bunicilor din partea mamei.

“Va dura ceva”, a declarat Christen Sveass, un colectionar de arta norvegian, care se lupta in instanta in baza unui contract din 2007, care ar arata ca el este proprietateul sculpturii. Estimata de statul roman la aproape 100 de milioane de dolari, sculptura este disputata si de David Martinez, un colectionar de arta new-yorkez.

Omul de afaceri norvegian Christen Sveaas a semnat pe 1 iulie 2007 niste contracte separate pentru a cumpara statuia de la cei fratii Alexandru si Alvaro Botez. Intr-unul dintre contracte, cu Alexandru si cei doi copii ai sai, Sveaas a fost de acord sa plateasca pentru jumatate din drepturile asupra "Domnisoara Pogany" 7 milioane de dolari, o suma suplimentara urmand sa fie platita daca revendicarile din partea romana erau eliminate.

In cadrul unei intelegeri separate semnate de fiica lui Alexandru, Sveaas a fost de acord sa-i plateasca lui Alvaro 5,6 milioane de dolari pentru jumatatea acestuia. Alvaro a anulat insa contractul, argumentand ca a fost indus in eroare si ca el nu i-a dat dreptul nepoatei sale de a negocia in numele lui.

Avand in vedere aceste nemultumiri, cei doi frati romani au negociat cu un alt cumparator, Studio Capital, din Belize, detinuta de omul de afaceri de orgine mexicana David Martinez.

Martinez a platit fratilor pentru sculptura 14 milioane de dolari, vanzarea fiind facuta fara instiintarea lui Christen Sveaas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO