ZF 24

Oamenii de afaceri cer "mediator de credite"

09.02.2009, 11:35 41

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune numirea, cu acordul Guvernului, ARB si BNR, a unui „mediator de credite”, masura care in opinia intreprinzatorilor a fost instituita cu succes de catre guvernul francez inca din octombrie 2008.

Prin acesta masura Franta a reusit sa pastreze cca 30.000 de locuri de munca, salvand de la faliment cca 1.200 firme din cele peste 4.000 care s-au adresat „mediatorului de credite, sustin oficialii AOAR.

Membrii Asociatiei Romane a Bancilor au lansat anul trecut un proiect pentru infiintarea Mediatorului Bancar care avea ca termen de infiintare toamna anului trecut. Proiectul prevedea compensatii maxime reprezentand echivalentul a 50.000 de euro pentru clientii persoane fizice sau firme mici care au suferit o pierdere sau o alta inconvenienta din cauza serviciilor unei banci.

Reprezentantii Asociatiei sustin punerea in discutia Consiliului de Administratie al BNR a unor masuri realiste de a extinde de la 90 la 150 zile termenul considerat ca reprezentand intarziere a achitarii de catre debitor a unei rate aferente unui credit, ceea ce va oferi posibilitatea bancilor de a proceda la reesalonarea platilor pentru clientii afectati in mod demonstrat de criza financiara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO