ZF 24

Oamenii de afaceri i-au scos la tablă pe Ponta şi Iohannis şi le-au adresat întrebări despre ce au de gând să facă cu România de business

05.11.2014, 00:07 2103

Întrebările oamenilor de afaceri pentru cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie 2014

 

Raul Ciurtin, preşedinte şi acţionar al Albalact, cel mai mare producător român de lactate

Cum putem reuşi să sprijinim capitalul autohton şi să atragem cât mai multe fonduri europene?

 

Ion Lazăr, International Lazar

Evenimentul care face ca din cinci in cinci ani ‘’romanul” sa-si aleaga presedintele este cel care dintotdeauna a nascut polemici, asteptari si nu in ultimul rand sperante. Sigur aceste sperante sunt canalizate pe diverse teme in functie de persoana care le nutreste. Din punct de vedere al omului de afaceri, neluand in calcul sperantele naruite pana in prezent , speranta pe care o consider esentiala este aceea prin care viitorul presedinte va putea sa asigure un echilibru politic si economic care sa permita atragerea de investitori care sa investeasca fara teama unei fiscalitati agresive si teama de stabilitate fragila a intregului sistem politic, economic si juridic.

Din punctul meu de vedere ca transportator desigur ca imi doresc ca viitorul presedinte sa se implice si sa ceara guvernului o strategie coerenta in asigurarea infrastructurii in transporturi , indiferent de ce fel sunt acestea (navale, aeriene, feroviare sau auto) si de asemenea sa fie cel care asigura o legatura stransa intre fapte si vorbe pentru ca asa cum se poate observa astazi distanta dintre promisiune si ducerea la indeplinire a acesteia este din ce in ce mai neverosimila.

Ceea ce as mai dori pe viitor ar fi ca presedintele sa aiba capacitatea si forta de a purta in permanenta un dialog cu mediul de afaceri in paralel cu guvernul in ideea ca orice taxa sau impozit sa-si gaseasca utilitatea nu numai pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung.


Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management

Care este proiectul de ţară pe care îl propuneţi pentru următorii cinci ani?

Ce veţi face pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor ?

În contextul nevoii de predictibilitate pe care o solicită atât mediul de afaceri cât şi cetaţenii, care este rolul educaţiei financiare şi cum veţi  încuraja formularea unor politici publice care să formeze deprinderea economisirii şi investirii pe termen mediu şi lung în rândul cetăţenilor ?
 

Vlad Neacşu, CEO al companiei imobiliare Primcom

Cine sunt consilierii celor doi candidaţi, ce pregătire au şi ce viziune au în legătură cu ariile lor de expertiză?

 

Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS)

IT-ul românesc este unul dintre domeniile prioritare ale economiei româneşti, care plasează deja ţara pe o scară valorică importantă la nivel internaţional.

Cum intenţionează viitorul preşedinte să valorifice resursele din sectorul IT atât pe piaţa locală cât şi pe piaţa globală (la export, de exemplu), în aşa fel încât valoarea adăugată a acestuia în economie să fie şi mai mare?

 

Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide (care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil)

Prima întrebare pe care aş dori să o adresez viitorului preşedinte este dacă acesta crede în dereglementare şi ce are de gând să facă în acest sens.

Dereglementarea se referă la simplificarea accesului la plusvaloare. Pentru a construi o casă îţi trebuie un milliard de autorizaţii, pentru a te angaja îţi trebuie 700 de semnături, un ţăran care are 3 vaci nu poate vinde laptele decât dacă are fabrică de lapte, iar acestea sunt doar câteva exemple că orice activitate economică care aduce plusvaloare este frânată de faptul că îţi trebuie semnături de la mai mulţi indivizi care nu produc nimic. Dacă continuăm aşa, riscăm să ne scufundăm. E mai mult decât birocraţie, pentru că birocraţia într-o anumită măsură este necesară.

 

Sorina Donisa, preşedinte al ARAMT şi CEO al grupului de firme cu activităţi în recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT

La ce termen de stabilitate pot să se aştepte oamenii de business în ceea ce priveşte Codul muncii şi Codul fiscal?

În ce măsură poate influenţa viitorul preşedinte starea infrastructurii din România şi ce măsuri poate propune pentru dezvoltarea acesteia, în special a autostrăzilor?

Care va fi politica externă pe care o veţi adopta în calitate de preşedinte, ţinând cont de rolul pe care România îl are în dialogul UE-Rusia din punct de vedere geografic?

Ce strategie veţi aborda pentru a avea un rol activ în influenţarea pieţei muncii prin crearea de locuri de muncă?

 

Florin Rădulescu, directorul general al Prodal ’94 şi preşedintele Spirits România, asociaţia care adună cei mai importanţi jucători de pe piaţa băuturilor spirtoase

Cum se vor calcula accizele în 2015?

Cât va fi acciza la alcool sau la ţigări anul viitor? Suntem în faza de construcţie a bugetului pentru anul viitor şi nimeni nu ştie nimic despre accize.

Se va lua în considerare scăderea accizelor la alcool, având în vedere că piaţa fiscalizată de băuturi alcoolice a scăzut cu 35% în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior şi că încasările la buget din acciză au scăzut cu 10%?

 

Marius Meleşteu, general manager al Strauss South Central Europe, cel mai mare producător de cafea de pe plan local

Care este concret strategia de dezvoltare a României pentru următorii cinci ani?

 

Radu Manolescu, fondator şi managing partner al firmei de executive search K.M. Trust & Partners

Aş vrea să ştiu care sunt primele două-trei lucruri pe care Klaus Iohannis ar vrea ca lumea să şi le aducă aminte despre el odată ce nu va mai ocupa rolul de preşedinte. Pentru ce ar vrea să fie amintit imediat după ce lasă în urmă preşedinţia, dar şi peste 30 de ani?

 
 

Ce întrebări şi comentarii au transmis cititorii ZF pentru candidaţii la preşedinţie:

 

Marian, analist într-o companie de telefonie mobilă

Care este poziţia candidaţilor legat de creditele în valută luate acum câţiva ani de zile, în special în privinţa celor în franci elveţieni?

Până în acest moment singurii care îşi asumă responsabilitatea şi suportă repercusiunile sunt clienţii băncilor, însă banca nu îşi asumă  faptul că a promovat către clienţi credite în valute care se apreciau (vina este şi a clientului desigur că nu s-a informat cum trebuie, dar un  credit neperformant nu devine neperformant doar din vina clientului).

Şi mai este şi aspectul gradului de îndatorare solicitat de BNR, de maximum 40% din veniturile debitorului. În condiţiile unei persoane care a achizitionat un credit în franci elveţieni la un grad de îndatorare de 40% în perioada 2006- 2008, gradul său de îndatorare este acum de 60- 70%, poate chiar 80%. Care ar trebui să fie poziţia statului/ preşedintelui în acest caz? 

 

Cristi Rusu, economist

Sistemul de pensii şi contribuţii sociale sau sănătate: având în vedere că sporul negativ de populaţie generat de emigraţie, natalitatea redusă şi îmbătrânirea populaţiei conduc la deficite majore ale sistemelor de pensii, ajutoare sociale şi sănătate, deficite ce devin în curând nesustenabile, vă rog să definiţi pe scurt strategia dvs. de echilibrare a acestor deficite şi să explicaţi care vor fi măsurile prioritare (de ex.: cum încurajaţi natalitatea, cum aduceţi emigranţii calificaţi pentru piaţa muncii sau care sunt măsurile pentru mărirea vârstei de pensionare, majorarea cuantumului contribuţiilor, creşterea gradului de colectare etc.).

Care sunt în opinia dvs.  domeniile prioritare  (de ex.: agricultură, IT, turism) cu potenţial strategic de dezvoltare a economiei  României şi cum veţi susţine promovarea lor?

Autonomie locală: care este viziunea dvs. şi veţi acorda un grad de autonomie mai ridicat unor regiuni pe bază de criterii etnice?

Ce sacrificii personale sunteţi dispus să faceţi pentru România şi care este cel mai mare efort/sacrificiu personal realizat până în prezent pentru România?

Enumeraţi trei acţiuni de voluntariat pe care le-aţi făcut personal până în prezent pentru România sau cetăţenii ei, acţiuni individuale şi nu organizate pentru/de alţii.

 

Valentin Gabriel Ghiţă, de profesie economist, care lucrează la un broker de asigurare din Bucureşti

Ce vor face cei doi candidaţi în legătură cu reducerea numărului de parlamentari? Această măsură de reducere a numărului de parlamentari cetăţenii au votat-o şi politicienii nu au respectat-o.

Ce probleme naţionale consideră candidaţii că ar fi potrivite pentru organizarea unei consultări a populaţiei? Consideră că s-ar impune aceste consultări mai frecvent?

Iliescu şi Constantinescu nu au făcut-o niciodată, iar Băsescu a făcut-o o dată, dar fără succes deplin. Acestea ar fi întrebările mele pentru cei doi candidaţi, pentru că sunt dezamăgit de faptul că nu au ţinut cont de votul meu şi voturile altor milioane de cetăţeni şi acum au tupeul să vină în faţa noastră să ceară un alt vot. 

 

Alexandru Neagu, analist servicii clienţi într-o multinaţională cu profil IT

Ce măsuri are în plan pentru a combate defrişările masive din ultimii ani?

Dezastrele cauzate de inundaţii la nivel naţional, cauzate în mare parte de defrişări şi lipsă de amenajări hidrografice, creează mari pagube ce sunt acoperite de la bugetul de stat.

Care este poziţia viitorului preşedinte în legătură cu reducerea numărului de parlamentari?

Referendumul din 2009 a avut ca rezultat dorinţa populaţiei de a reduce numărul de parlamentari. Reducerea numărului de parlamentari are în context nu numai referendumul, ci şi scăderea populaţiei.

Care este poziţia preşedintelui legată de reorganizarea teritorială a României în contextul actual de scădere a populaţiei şi al fenomenului de migraţie?

 

Mariana

Cât de mult le veţi permite ruşilor să distrugă combinatele industriale din ţară, aşa cum se întamplă la Câmpia Turzii? Aici, istoria oraşului este trimisă la fier vechi.

Consideraţi că investitorii ruşi prezintă credibilitate ?

 

Ovidiu Joiţa

Ce înseamnă România pentru dvs.? Care este programul dvs. la împlinirea a 100 de ani ai statului? (enumeraţi 3 coordonate/probleme/teme)

Ce înseamnă familia pentru dvs.? (o opţiune)

Cum gândiţi astăzi la UE? (maximum 2 opţiuni)

 

Cristian Sălceanu

Care este planul dumneavoastră de ţară pentru următorii 5-10 ani?

Care sunt principalele 3 ţinte pe care le veţi urmări şi cum veţi obţine ajutorul celorlalţi factori de decizie pentru a le atinge?

Consider că dincolo de problemele economice şi politice punctuale, un preşedinte trebuie să contureze, să faciliteze şi să contribuie la implementarea unei strategii de ansamblu a ţării, care să fie practic un „fir“ invizibil urmat de autorităţi, de politicieni şi de cetăţeni spre o ţintă de dezvoltare credibilă.

 

Mugurel Diaconu

Doresc să fie întrebaţi cei doi candidaţi dacă în planul de discuţii cu noul guvern au în vedere un proiect pe termen mai lung de taxe şi impozite de tip Taiwan sau Singapore, pentru accelerarea investiţiilor şi a creşterii economice.

 

Dana

Veţi susţine renunţarea la supraacciza pe carburanţi?

În condiţiile în care vânzările de benzină şi motorină au scăzut cu aproape 10%, fapt ce a determinat în mod automat pierderi din TVA, impozit pe profit şi accize aferente cantităţii de combustibil nevândute.  

Cum intentionaţi să schimbaţi atitudinea tolerantă a populaţiei faţă de încălcarea reglementărilor legale şi o oarecare reticenţă faţă de disciplina financiară a administratorilor de societăţi comerciale?

Presiunea fiscală excesivă şi gradul redus de suportabilitate a obligaţiilor fiscale generează din partea contribuabilului o atitudine de respingere şi o tendinţă de ocolire, ignorare şi desconsiderare a legislaţiei fiscale şi practicarea fraudei fiscale pe cele mai diferite căi şi mijloace. Ce intentionaţi să faceţi în această privinţă?

În prezent, se constată lipsa unei legislaţii clare şi ferme care să conducă la radierea din Registrul Comerţului a societăţilor comerciale la care s-au constatat săvârşirea de fapte de evaziune fiscală şi interzicerea asociaţilor acestora să înfiinţeze alte firme sau să ocupe în continuare funcţii de administrare a altor societăţi. Cum intentionaţi să schimbaţi acest lucru?

Aveţi în vedere susţinerea acordării de deduceri fiscale persoanelor fizice care prezintă documente de provenienţă (bon fiscal, factură) pentru achiziţiile de bunuri şi servicii din domeniile cu cel mai ridicat grad de evaziune fiscală?

În prezent, ca urmare a fondurilor insuficiente, anual doar 5.000 de locuinţe (0,1% din total) pot beneficia de subvenţiile privind modernizarea instalaţiei de producere a apei calde menajere / de încălzire a locuinţei prin metode ecologice. Deci, în 1.000 de ani va fi finalizat acest program.

Ce intentionaţi să faceţi în acest sens, având în vedere şi obiectivul independenţei energetice a României?      

Astăzi, în România, sunt înmatriculate mai puţin de 100 de autoturisme electrice, în  condiţiile în care în Norvegia, la o populaţie de 5 milioane de locuitori, sunt înmatriculate 32.000 maşini electrice şi hibride, adică 6 maşini la 1.000 de locuitori.

În prezent, în România se oferă un voucher de 2.500 euro / auto electric, dar acest fapt nu a avut niciun rezultat palpabil. Ce intenţionaţi să faceţi în acest sens?

În Israel, parlamentul are 120 de locuri, în SUA (cu o populaţie de 316 milioane de locuitori) sunt 100 de senatori (la fel şi în alte ţări cum ar fi Polonia), la care se adaugă 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor. Brazilia (cu o populaţie de 200 de milioane de locuitori) are un parlament cu 513 membri, iar România (cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori) are 583 de parlamentari.

Cum comentaţi această situaţie şi ce intenţionaţi să faceţi în această privinţă?

La acest material au colaborat Mădălina Panaete, Adelina Mihai, Roxana Pricop, Corina Mirea, Andreea Neferu şi Bogdan Alecu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO