ZF 24

Oamenii din umbră: Cine este Gabriel Selischi, personajul cheie din spatele noilor descoperiri de petrol ale Petrom

Gabriel Selischi, 47 de ani, a absolvit Politehnica, iar din 2006 a fost recrutat de Petrom. Foto: Bogdan Maran

Gabriel Selischi, 47 de ani, a absolvit Politehnica, iar din 2006 a fost recrutat de Petrom. Foto: Bogdan Maran

Autor: Roxana Petrescu

17.07.2014, 00:09 5929

Sonda de explorare Marina 1 are un potenţial de 2.000 de barili pe zi, adică 0,2 mil. do­lari zilnic. Lucrările din zo­nă vor continua, iar inves­ti­ţia totală ar putea ajunge la 100 mil. euro.

Gabriel Selischi, 47 de ani, românul care din septembrie anul trecut are pe mână cea mai mare comoară din porto­fo­liul Petrom, activitatea de explorare şi producţie, spune că pariul Petrom cu Marea Neagră va continua, aceasta fiind zo­na cu un potenţial bun de noi descoperiri.

Cine este însă Gabriel Selischi, cel care are grijă de aproape toată pro­duc­ţia de petrol a României şi de jumătate din extracţia de gaze, pe scurt de 6,5 mld. do­lari anual? 

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În pre­zent, producţia din zona de mică adân­cime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidro­car­buri a companiei în România“, a decla­rat Ga­briel Selischi, membru al directo­ra­­tu­lui OMV Petrom, responsabil pentru zona de explorare şi producţie, o pre­zen­ţă discretă în mediul de business local, care a avut un interviu cu ZF în 2012.

Gabriel Selischi este al treilea român din echipa de management a Pe­trom, numirea lui având loc după cea a Marianei Gheorghe în funcţia de CEO şi cea a lui Cristian Secoşan, care este responsabil pentru divizia de gaze şi energie. Numirea lui în această funcţie a fost anunţată la finalul lunii martie 2013, dar a intrat în vigoare în septembrie anul trecut.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Selischi a studiat ingineria la In­sti­tu­tul Politehnic Bucureşti. Înainte de a intra în Pe­trom, Selischi a activat ca se­nior ma­na­ger la Schlumberger, cel mai ma­­re fur­ni­zor global de tehnologie şi so­luţii pen­tru industria petrolieră. În 2006 s-a ală­tu­rat echipei Petrom E&P (ex­­plo­rare şi pro­ducţie), unde a ocupat func­­­ţia de di­rec­tor de strategie, proiecte & ingi­nerie şi di­rector al unităţii de afa­ceri zo­ne de pro­ducţie interne.

De-a lungul ca­rie­rei Gabriel Selischi, directorul de explorare şi producţie al Petrom, a lucrat în mai multe ţări din Uniunea Europeană, Africa de Sud, Algeria şi Angola.

Ieri, compania petrolieră a anunţat o nouă descoperire în Marea Neagră, prin intermediul unei sonde, Marina 1, care poate extrage petrol de 0,2 mil. $ pe zi şi care ar putea reprezenta 1% din toată producţia Petrom. De exemplu, anul trecut Petrom a raportat la nivel de grup o producţie totală de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi, ceea ce înseamnă un total de 66,6 milioane de barili în 2013, preţul pe baril obţinut la nivel de grup fiind de aproape 97 de dolari. La acest preţ, valoarea produc­ţiei Petrom de anul trecut a fost de 6,5 mld. dolari. Ieri, preţul petrolului era de circa 101 dolari.

„Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre şi vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore“, a mai spus Selischi.

Înainte de a prelua una dintre cele mai importante funcţii din managementul Petrom, Selischi a vorbit într-un interviu cu ZF despre cele mai bune zone de producţie ale Petrom, dar şi despre Marea Neagră şi despre factorii care au transformat-o în cea mai promiţătoare zonă de extracţie pentru companie.

„Din punctul nostru de vedere, Marea Neagră şi Oltenia sunt cele mai promiţătoare zone de producţie de ţiţei şi gaze din România“, spunea în 2012 Selischi.

Din 9.000 de sonde ale Petrom amplasate pe 240 de zăcăminte de petrol şi gaze, cele mai mari sunt în Marea Neagră, zonă care deja aduce 18% din producţia de hidrocarburi a companiei.

În afară de faptul că aici sunt cele mai mari sonde de petrol şi gaze, şi cel mai mare zăcă­mânt de hidrocarburi al Petrom este tot în Marea Neagră, Lebăda Est, care face parte din perimetrul Istria.

De la privatizarea Petrom şi până în prezent, Marea Neagră a înregistrat o creştere a producţiei de 8,5%, în timp ce pe tot grupul Petrom abia anul trecut a înregistrat o creştere marginală a producţiei.

Revenind la anunţul Petrom de ieri, în legătură cu sonda de explorare Marina 1, după finalizarea testelor sonda va fi cimentată şi abandonată. În următoarele luni, Petrom va evalua rezultatele obţinute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producţie a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia. Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producţie. Producţia din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială - ar putea începe în următorii 3-4 ani.

Investiţiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

Sonda de explorare Marina 1 a identificat de fapt un nou zăcământ de ţiţei în perimetrul Istria, de mică adâncime, sonda fiind realizată în urma unor investiţii de 19 milioane de euro, şi având un potenţial de producţie de circa 1.500-2.000 de barili echivalent petrol pe zi. Sonda a fost forată la o distanţă de 60 de kilometri dă ţarm, la o adâncime de circa 2.150 de metri sub fundul mării, la o adâncime a apei de 50 de metri.

Posibilia descoperiere vine în contextul în care Petrom, alături de gigantul american ExxonMobil, se pregătesc pentru o nouă etapă a programului de explorare la mare adâncime în Marea Neagră, program care se desfăşoară în perimetrul Neptun, al doilea perimetru offshore din portofoliul companiei.

Deja, cele două companii au forat prima sondă de explorare, Domino-1, care a relevat o acumulare de gaze naturale de circa 42-84 de miliarde de metri cubi, suficientă pentru a acoperi consumul României la un factor de extracţie de 70%.

Acum, Petrom şi ExxonMobil se pregătesc să foreze cea de-a doua sondă de explorare pentru a avea o imagine mai corectă asupra zăcământului. În urma interpretării datelor se va lua o decizie privind o eventuală dezvoltare comercială a perimetrului. Companiile au anunţat în mai multe rânduri că producţia din perimetruil Neptun ar putea începe abia spre sfârşitul acestui deceniu.  Dacă data trecută, sonda a fost forată de un vas, Deepwater Champion, acum forajul de explorare va fi realizat de platforma Ocean Endeavor, care deja se află în Marea Neagră.

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a încheiat primele trei luni ale acestui an cu un profit net de 1,075 miliarde de lei (238,7 milioane de euro), în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu un business mai mic cu 9%. Rezultatele reflectă scăderile cu care s-a confruntat compania pe fiecare segment de activitate, dar şi schimbările din mediul fiscal.

Compania va anunţa rezultatele pe primul semestru al anului pe 12 august. 

Ieri, titlurile Petrom (SNP) se tranzacţionau la 0,4860 lei, în uşoară creştere faţă de şedinţa anterioară. La această valoare, capitalizarea celei mai mari companii din România era de 6,2 mld. euro.

Gabriel Selischi administrează din septembrie 2013 activitatea de explorare şi producţie a Petrom, cea mai importantă divizie a companiei