• Leu / EUR4.9485
  • Leu / GBP5.6239
  • Leu / USD4.5545
ZF 24

Occidentul pune Rusia la colţ. Cât de grav va fi lovită Moscova de noile sancţiuni?

Occidentul pune Rusia la colţ. Cât de grav va fi lovită Moscova de noile sancţiuni?

Autor: Andrei Şerbănescu

28.02.2022, 14:33 524

Excluderea băncilor ruse din sistemul Swift şi a băncii centrale ruse din operaţiunile internaţionale a fost, până acum, considerată o ultimă soluţie de către oficialii occidentali, scrie BBC News.

Înlăturarea Rusiei din Swift, sistemul internaţional de plăţi, creează daune colaterale potenţial substanţiale companiilor şi instituţiilor financiare - fie imediat, fie în contracte financiare pe termen mai lung.
 

Ce este Swift şi de ce este atât de importantă interzicerea Rusiei?

În 2018, America a reuşit să oblige sistemul Swift să renunţe la băncile iraniene, dar chiar şi în cazul unei economii mult mai mici decât Rusia, majoritatea guvernelor europene s-au opus deciziei.
 

Germania este deosebit de sensibilă, deoarece se bazează pe Rusia pentru două treimi din aprovizionarea cu gaz. Oficialii germani consideră că au luat deja act împotriva Rusiei prin suspendarea certificării conductei Nord Stream 2, construită pentru a transporta gaze din Rusia în Germania.

Autorităţile din SUA, Europa şi Marea Britanie par să fi convenit asupra unei modalităţi de a minimiza aceste vulnerabilităţi prin excluderea băncilor cel mai puţin implicate în tranzacţiile cu energie sau prin găsirea unei modalităţi de filtrare a tranzacţiilor care să permită plăţile pentru energie şi alimente.

Detaliile despre modul în care vor face acest lucru nu au fost dezvăluite.

Deşi măsura ar provoca mari daune Rusiei, există un sistem alternativ numit SPFS - sau System for Transfer of Financial Messages - pe care Rusia l-a instituit după Crimeea în 2014.

China are, de asemenea, un sistem secundar numit Sistemul de plăţi interbancare transfrontaliere sau CIPS.

Mulţi consideră că excluderea Rusiei va duce la o apropiere de China, fapt care ar putea facilita dorinţa administraţiei Xi de a submina dominaţia arhitecturii financiare globale bazate pe dolarul american. 

Cu toate acestea, oficialii susţin că Beijingul nu ar dori în acest moment să ajute Rusia, având în vedere că relaţia sa de import-export cu restul lumii este enormă - spre deosebire de Rusia.

Poate că şi mai dăunătoare Rusiei decât excluderea acesteia din Swift este o mişcare de izolare a băncii centrale a Rusiei. Împiedicarea acesteia de a folosi rezervele internaţionale de 630 de miliarde de dolari pentru susţinerea rublei ar putea duce la prăbuşirea valorii băncii cu consecinţe grave pentru economia rusă.

Ceea ce pare clar este severitatea cu care Regatul Unit începe să trateze interesele financiare ruseşti.

Guvernul a respins recent o cerere de construire a unei conducte de energie electrică între nordul Franţei şi Regatul Unit, pe baza că alte alternative nu au fost pe deplin explorate, dar surse apropiate procesului au declarat pentru BBC că situaţia în creştere din Ucraina a avut o influenţă asupra deciziei, dat fiind că proiectul a fost susţinut de un un investitor ucrainean şi unul rus.

 

Decizia lui Roman Abramovici de a transfera „administraţia” Chelsea FC către o fundaţie caritabilă este mai mult simbolică decât semnificativă din punct de vedere legal, dar arată că înţelege în ce direcţie bate vântul acum în Marea Britanie. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9485
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9479
Azi: 4.5545
Diferență: -0,1075
Ieri: 4.5594
Azi: 5.6239
Diferență: -0,0853
Ieri: 5.6287
Azi: 4.9726
Diferență: 0,0624
Ieri: 4.9695