ZF 24

Occidentul trage un semnal de alarmă: Prezenţa militară a Rusiei în apropierea Ucrainei creşte, nu se micşorează. Numărul militarilor ruşi de la graniţă a ajuns la aproximativ 170.000

Occidentul trage un semnal de alarmă: Prezenţa...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.02.2022, 12:25 11925

Rusia a mai desfăşurat aproximativ 7.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, a declarat joi un înalt oficial american, un raport care vine la doar o zi după ce Moscova a susţinut că îşi va reduce prezenţa militară în zonă, scrie Business Insider.

„Acum ştim că informaţiile au fost false”, a declarat oficialul american, potrivit NBC News.

Administraţia Biden a avertizat în urmă cu o săptămână că o invazie pe scară largă ar putea începe încă de miercurea trecută - o dată pe care Rusia a marcat-o prin pretinsa retragere a unor forţe militare.

„Fiecare indiciu pe care îl avem acum mărturiseşte că Rusia vrea să dea impresia unei detensionări în vreme ce se pregăteşte în mod privat pentru război”, a declarat oficialul, conform CNN.

Potrivit Reuters, serviciile de informaţii ale Estoniei sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri militare care se deplasează către graniţa cu Ucraina, unde estimează că sunt deja dislocaţi aproximativ 170.000 de soldaţi, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului de Informaţii Externe al Estoniei. 

„Dacă Rusia are succes în Ucraina, ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în următorii ani”, a declarat Marran. „Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin”.

Ministrul rus al apărării a declarat că, după terminarea exerciţiilor, forţele se vor retrage în districtele militare din sud şi vest. Ambasadorul Moscovei în Irlanda a insistat că forţele din vestul Rusiei vor reveni la poziţiile lor normale în trei până la patru săptămâni.

Cu toate acestea, forţele apusene consideră declaraţiile Rusiei drept o serie de trucuri retorice: „Este vorba despre incoerenţa dintre ceea ce spune şi ceea ce face Rusia. În pofida declaraţiilor Kremlinului, continuăm să vedem unităţi care se deplasează spre graniţa cu Ucraina”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite, într-un interviu pentru MSNBC.

Comandanţii NATO continuă să elaboreze planuri pentru concentrarea unor noi unităţi de luptă, cel mai probabil în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia. Astfel de unităţi există deja în Polonia.

Marea Britanie îşi va dubla forţa militară în Estonia, ca parte a desfăşurării NATO.

În 2014, Moscova a pus mâna pe Crimeea după ce preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în urma protestelor în masă. Kremlinul a sprijinit, de asemenea, separatiştii din estul ţării, susţinând că face acest lucru pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO