ZF 24

Ofensiva buticurilor de investiţii în faţa băncilor: fonduri de hedging, randamente de două cifre şi clienţi bogaţi

Autor: Roxana Pricop

21.04.2015, 13:01 1506

Exitul firmei de brokeraj Intercapital Invest din divizia de administrare a investiţiilor aruncă lumina reflectoarelor pe administratorii independenţi de active, aşa-numitele buticuri de investiţii, care se luptă să supravieţuiască pe o piaţă unde băncile fac regulile jocului graţie reţelelor de distribuţie.

Societatea de administrare a investiţiilor Intercapital In­vest­ment Management, cu active nete în gestiune de 10,7 milioane de lei, a anunţat vineri, 17 aprilie, pe bursă semnarea unui contract prin care ac­ţionarii existenţi ai firmei intenţionează să îşi vândă integral participaţiile deţinute. Acţionarul principal al Inter­capital In­vestment Management este firma de brokeraj In­ter­capital In­vest, ce deţine 99,99% din ac­ţiuni. Po­trivit unor surse din piaţă, cum­pă­ră­torul In­ter­capital IM este un grup de oameni de afaceri din care face parte şi Adrian Lu­p­şan, fost di­rector de dez­voltare la societatea de administrare Certin­vest şi vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti.

Tranzacţia este în curs de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi ar urma să obţină acordul ASF în următoarele săptămâni. Pla­nurile grupului de investitori ar fi să relanseze firma de administrare şi să o dezvolte în principal pe segmentul administrării de fonduri de investiţii alternative, aşa-numitele fonduri de hedging. Recent, preşedintele Ro­mâniei a promulgat legea pentru administratorii de fonduri de in­vestiţii alter­native.

Intercapital IM este în prezent printre cei mai mici administratori de fonduri, cu o cotă de 0,04% din piaţa administrării de active.

Cota sa de piaţă ar putea scădea şi mai mult după ce cele două fonduri închise (iFond Financial şi iFond Gold) pe care le administrează vor ajunge la maturitate în a doua jumătate a acestui an.  Administratorul are însă opţiunea de a prelungi durata de viaţă a celor două fonduri cu încă cinci ani.

Intercapital IM mai are în portofoliu active de jumătate de milion de lei de la două fonduri mutuale şi conturi individuale de un milion de lei. Cel mai probabil grupul de investitori este interesat de Intercapital IM în principal pentru obţinerea licenţei de operare ca societate de administrare a inves­tiţiilor. Achiziţia unei SAI pare a fi o afacere mai bună decât lansarea unei SAI de la zero.

Cerinţele de autorizare spun că sunt necesari 125.000 euro drept capital social iniţial pentru o societate de administrare a investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO