ZF 24

Ofertă aberantă de la CFR Călători: condiţiile întortocheate pentru a merge de la Bucureşti la Constanţa cu 20 de lei

Ofertă aberantă de la CFR Călători: condiţiile...

Autor: Alexandru Matei

08.08.2014, 10:57 6250

CFR Călători a lansat o ofertă pe ruta Bucureşti – Constanţa care ar trebui să rivalizeze cu cele ale operatorilor privaţi Regiotrans şi Softrans. Preţul unui bilet la trenuri de tip Regio achiziţionat în week-end poate ajunge la 19,9 lei (fără loc rezervat), iar cel al unui bilet InterRegio la 37,7 lei, conform CFR Călători.

Însă la o analiză mai atentă a ofertei CFR numită “Bilet de week-end”, lansată în luna august 2012, singurii călători care vor beneficia de aceste preţuri sunt cei care aleg să meargă patru week-end-uri consecutive la mare, deci să cumpere opt bilete (patru călătorii dus-întors) la acest preţ, totalizând 160 de lei pentru trenurile Regio şi 301 lei pentru InterRegio.

Oferta “Bilet de week-end” condiţionează reducerile preţurilor biletelor de numărul de week-end-uri dintr-o lună în care se efectuează călătorii.

Infografic: Ce trenuri circulă pe ruta Bucureşti - Constanţa (click pe poză pentru varianta mărită)

“Această ofertă permite acordarea unei reduceri de 35% la achiziţia a 8 bilete (4 pe fiecare sens) pe o rută, la alegere şi se adresează turismului de weekend, celor care din varii motive (lipsa concediului, a autoturismului personal etc) doresc să călătorească mai multe weekenduri consecutiv”, au răspuns reperezentanţii CFR la solicitarea ZF de a clarifica modul de calcul al reducerilor.

Astfel, pentru bilete cumpărate pentru 2 week-end-uri reducerea este de 15%, pentru 3 week-end-uri de 25%, iar pentru 4 week-end-uri de 35%.

Având în vedere această ofertă, preţul unei călătorii dus-întors spre litoral rămâne neschimbat dacă vrei să te duci un singur week-end la mare. Preţul unui bilet la trenuri de tip Regio este de 34,5 lei (cu loc rezervat la clasa a doua), iar pentru InterRegio de 62 de lei.

Conform ofertei, pentru călătorii pe ruta Bucureşti – Constanţa în două week-end-uri într-o lună, reducerea este de 15%. Preţul biletelor pentru o călătorie devine astfel 29 de lei pentru trenuri Regio, respectiv 52,7 lei pentru InterRegio.

Pentru trei week-end-uri reducerea este de 25%, iar preţul unei călătorii este de 25,9 lei pentru trenuri Regio şi de 46,5 lei pentru InterRegio.

Pentru călătorii în patru week-end-uri într-o lună se aplică reducerea de 35% şi preţurile de 22,4 lei/călătorie cu tren Regio şi 40,3 lei/călătorie pentru trenurile InterRegio.

Trenurile la care preţul unui bilet poate ajunge la 19,9 lei pleacă din Gara de Nord la ora 02:30 (cu o durată a călătoriei de 3 ore, 28 de minute) şi la 04:33 (cu o durată a călătoriei de 6 ore, 41 de minute). Din Constanţa trenurile pleacă la ora 14:50 (durată 6 ore, 36 de minute) şi 18:50 (durată 3 ore, 44 de minute).

Ziarul Financiar a calculat preţurile biletelor CFR Călători pornind de la un preţ de bază pentru trenurile Regio de 34,5 lei (cu loc rezervat la clasa a doua), respectiv 62 de lei pentru trenurile InterRegio şi nu a luat în considerare nicio altă reducere în afară de cele de 15%, 25%, respectiv 35%. Preţul de 19,9 lei folosit de CFR pentru trenurile Regio este calculat pornind de la preţul de 30,5 lei al unui bilet fără loc rezervat, iar cel de 37,7 lei pentru InterRegio pornind de la cel de 58 de lei, adică fără loc rezervat.

Această ofertă a CFR Călători este răspunsul operatorului de stat la preţurile oferite de transportatorii feroviari privaţi Regiotrans şi Softrans. Regiotrans oferă un preţ de 45 de lei pentru o călătorie pe ruta Bucureşti – Constanţa, iar Softrans de 40 de lei.

CFR Călători oferă călătorilor mai multe tipuri de reduceri: 25% pentru călătorii care deţin un card TrenPlus al cărui preţ este de 100 de lei, reduceri între 10-25% pentru biletele cumpărate în avans, reducere de 5% pentru biletele achiziţionate online, reduceri de 10% pentru biletele dus-întors şi reduceri pentru grupuri.

În week-end-uri trenurile către mare au avut un grad de ocupare între 80% şi 100%, conform reprezentanţilor CFR.

CFR Călători a introdus în acest an trenuri spre Constanţa cu o durată a călătoriei de sub 2 ore. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO