În ultima perioadă, oficiali ai statului au declarat în legătură cu listarea Romgaz că piaţa de capital din România este este prea mică şi că investitorilor români le vor fi alocate spre subscriere acţiuni în valoare de maximum 200-220 de milioane de euro.
Este lipsa lichidităţilor în piaţa românească o problemă reală?
Fondul Proprietatea, unul dintre cei mai importanţi emitenţi şi investitori de pe piaţa românească de capital, a făcut două anunţuri:
* Accelerarea programului de răscumpărare acţiuni proprii prin depunerea la ASF a documentaţiei privind iniţierea unei oferte publice de cumpărare a unui număr de 600.000.000 acţiuni;
* Convocarea unei AGEA care are pe ordinea de zi, printre altele, şi reducerea capitalului social cu o valoare de 676.904.371 lei, prin reducerea valorii nominale a unei acţiuni de la 1 leu la 0,95 lei.
La un preţ de un leu, oferta valorează 136 de milioane de euro. În cazul în care se aprobă diminuarea capitalului social, valoarea programului reprezintă în jur de 150 de milioane de euro.
Presupunând că cele două programe se finalizează cu succes, acţionarii Fondului Proprietatea vor încasa de la societate, sub o formă sau alta, un total de 280 mil. euro.
Prin urmare, în următoarea perioadă în piaţa de capital românească ar putea fi teoretic disponibilă o sumă de 280 de milioane de euro, sumă care în mare parte poate fi dirijată către investiţii în acţiuni Romgaz.
Totuşi, în condiţiile în care în acţionariatul FP investitorii nerezidenţi deţin (în conformitate cu ultimele raportări, la 31.08.2013) aproximativ 66% din total acţiuni, trebuie avut în vedere că suma cuvenită acestora (cca 180 de milioane de euro) ar putea ieşi din România.
Având în vedere suma ce urmează a fi disponibilizată de către Fondul Proprietatea, cele 280 de milioane de euro depăşesc deja suma vehiculată ca potenţial al pieţei de capital din România aferentă ofertei Romgaz. Chiar şi dacă doar o parte din suma respectivă se va regăsi în subscrierile Romgaz (fără a menţiona ceilalţi investitori instituţionali locali: fonduri de pensii, SIF-uri, precum şi alte fonduri de investiţii) va demonstra că piaţa internă are posibilitatea de absorbţie pentru ofertele statului ce urmează a avea loc.
Fără îndoială, încheierea cu succes a ofertei Romgaz reprezintă o provocare pentru toţi cei implicaţi în proces, dar poate reprezenta şi o mare oportunitate pentru piaţa de capital din România, prin atragerea de noi investitori atât autohtoni, cât şi nume mari dintre investitorii instituţionali străini.
Având în vedere oferta Nuclearelectrica recent încheiată, consider că o promovare mai vizibilă şi mai îndelungată, coroborată cu o alocare mai generoasă către investitorii mici şi mari, poate mobiliza fluxuri de capital cu mult superioare sumelor vehiculate de oficiali.
Prin fluxurile de capital generate, încheierea cu succes a ofertei Romgaz constituie o miză uriaşă atât pentru intermediarii ofertei, cât şi pentru piaţa de capital în general şi, îndrăznesc să spun, pentru întreaga economie.
Prin urmare, consider că pe lângă implicarea BVB, care trebuie să rămână un consultant de prim rang în tot acest proces, ar fi utilă o mai bună comunicare între toate entităţile din piaţa de capital (autorităţi, brokeri, investitori instituţionali şi de retail).
Dimensiunea unei pieţe de capital autohtone nu este dată doar de disponibilul din conturile investitorilor autohtoni (sau care activează pe acea piaţă), ci, mai cu seamă, de capacitatea acelei pieţe de a trage noi resurse / lichidităţi atât din ţară, prin creşterea numărului de investitori, cât mai ales prin atragerea investitorilor străini către acea piaţă.
Lucian Isac este directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest
Acest material reprezintă opinia autorului, are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumpărare sau de vânzare a unor valori mobiliare.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013