ZF 24

OMV Petrom încă nu are o decizie pentru Marea Neagră: Nu avem premisele necesare pentru o investiţie de câteva miliarde. Producţia de gaze scade cu 8% în T1 2019

OMV Petrom încă nu are o decizie pentru Marea Neagră:...

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2019, 10:16 386

OMV Petrom spune că va pierde 40 de milioane de euro din OUG 114/2018, cadrul legislativ actual fiind o piedică în luarea unei investiţii finale privind proiectul Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră în care compania şi americanii de la ExxonMobil deja au investit peste 1 mld. $.

Amânarea deciziei de investiţie pentru Neptun Deep vine în contextul în care producţia de gaze a OMV Petrom din T1 2019 a scăzut abrupt, cu 8%, faţă de perioada similară a anului trecut.

"Mediul  legislativ  actual  nu  oferă  premisele  necesare  pentru  o  decizie  de  investiţie  în valoare de cateva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat", se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom.

Compania şi proiectele sale sunt afectate de OUG 114/2018, dar şi de noua legislaţie offshore, aprobată tot anul trecut.

"La  sfârşitul  lunii  martie  2019,  Guvernul  a  aprobat  Ordonanţa  de  Urgenţa  nr.  19,  care  a modificat Ordonanţa  de  Urgenţă  nr.  114/2018,  în  urma  consultărilor  cu  jucătorii  de  pe  piaţă.  Considerăm  că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă o evoluţie necesară în vederea revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) mil euro."

Amânarea deciziei privind continuarea lucrărilor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră se suprapune peste o evoluţie negativă a producţiei de gaze a companiei, parţial cauzată şi de micşorarea investiţiilor.

"În România, producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 147,9 mii bep/zi, cu 5% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Producţia totală a fost de 13,3 mil bep. Producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 6,0 mil bbl, la un nivel comparabil cu T1/18, reflectând în special declinul natural, care a fost aproape compensat de contribuţia sondelor noi. Producţia de gaze naturale în România a fost de 7,3 mil bep, cu 8% mai mică decât în T1/18, fiind  influenţată  de  declinul  natural,  de lucrările de mentenanţă de suprafaţă şi de reparaţile capitale neplanificate", se mai arată în raportul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO