Compania OMV Petrom, alături de grupul austriac OMV şi fondul de investiţii ACB Participaties din Olanda au intrat în actionariatul EIT InnoEnergy, companie europeană activă pe zona inovării şi tranzitiei energetice, completând un plasament privat cu o valoarea totală de 140 milioane euro, derulat din 2023.
InnoEnergy a fost înfiinţată în 2010 şi este susţinută de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. De la înfiinţare, InnoEnergy a evaluat mai mult de 7.000 de start-up-uri, a lansat peste 300 de produse pe piaţă şi a supervizat companiile din portofoliu în depunerea a peste 370 de brevete.
În septembrie 2023, compania a finalizat un plasament privat de 140 de milioane euro, atrăgând şase noi investitori şi fonduri noi de la opt acţionari.
InnoEnergy are un ecosistem format din peste 1200 de parteneri şi 38 de acţionari şi o echipă de peste 200 de membri cu birouri în Europa şi în Boston, SUA.
Acţionarii companiei reprezintă sectoarele industrial, financiar, de formare şi digital, printre ei fiind AGH, Augur SCMT, Capgemini, CEA, CMA CGM Energy Fund, EDF, ENGIE, Esade, Grenoble INP-UGA, Groupe Idec, ING, Karlsruhe Institute of Technology, Koolen Industries, KTH, KU Leuven, Naturgy, NIIT, Politechnika Śląska, Rafako, Renault, Santander, Schneider Electric, Siemens, SIPLEC E. Leclerc, Société Générale, Stena Metall, Técnico Lisboa, TOTAL, TU/e, Universitat Politecnica de Catalunya, Universität Stuttgart, Uppsala Universitet, VITO, Volkswagen şi Wroclaw University of Science and Technology.
Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru creşterea fluxului de noi tranzacţii, sustinerea celor 200 de companii din portofoliul actual, lansarea de noi campioni industriali şi accelerarea expansiunii în SUA.
"Includerea acestor trei acţionari este încă o dovadă de încredere în capacitatea InnoEnergy de a accelera tranziţia energetică durabilă şi de a atinge obiectivele de reindustrializare ale Europei. Investitorii industriali găsesc noi căi pentru propria accelerare şi contribuţie la tranziţia energetică. Angajamentul OMV şi OMV Petrom faţă de zero net este o busolă pentru mulţi dintre colegii lor. InnoEnergy crede cu tărie că viteza tranziţiei energetice va fi mai mare dacă companiile noastre partenere îşi vor accelera transformarea. Este nevoie de un efort concertat din partea tuturor sectoarelor, iar noi suntem aici pentru a sprijini astfel de tranziţii.",a declarant Diego Pavia, CEO al EIT InnoEnergy.
Compania îşi desfăşoară activitatea în centrul tranziţiei energetice şi este principalul motor de inovare în domeniul energiei durabile. InnoEnergy are un portofoliu de peste 200 de companii, care se estimează că vor genera venituri de 110 miliarde euro şi vor economisi 2,1G tone de CO2e până în 2030. Colectiv, aceste companii au strâns până în prezent investiţii de peste 25 de miliarde de euro.
InnoEnergy este implicată în trei iniţiative strategice europene, care includ Alianţa Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European pentru Accelerarea Hidrogenului Verde (EGHAC) şi Alianţa Europeană a Industriei de Energie Solară Fotovoltaică (ESIA).