Spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanţat strict proiectele nedemarate de producţie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema Contracte pentru Diferenţă (CfD) permite depunerea de către solicitanţii interesaţi a unor cereri de finanţare chiar dacă au încheiat primul angajament juridic obligatoriu sau au demarat construcţia efectivă a instalaţiei de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
În data de 9 septembrie 2024, Ministerul Energiei a iniţiat prima licitaţie în baza Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferenţă pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei nr. 1120/2024 (Schema CfD). Obiectivul Schemei CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru proiecte care utilizează tehnologii eligibile onshore, eoliene sau fotovoltaice şi care au o capacitate instalată de cel puţin 5 MW. Conform calendarului anunţat, ofertele pentru această licitaţie vor putea fi depuse până pe 18 noiembrie 2024, ora 12.
CfD-urile reprezintă categoric principala ”atracţie” pentru producătorii de energie din surse regenerabile care nu au obţinut finanţare din PNRR sau Fondul de Modernizare pentru instalarea unor capacităţi noi de producţie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare. Dincolo de Schema CfD, Ministerul Energiei poate acorda un contract de CfD ad-hoc, în urma obţinerii aprobării specifice din partea Comisiei Europene, pentru proiecte de producere a energiei electrice pentru care, datorită specificului tehnologiei, nu se poate aplica un proces de selecţie competitivă.
Prima rundă de licitaţie competitivă în vederea accesării unui ajutor de stat de tip CfD are în vedere următoarele ţinte, adoptate în conformitate cu Decizia de autorizare a ajutorului de stat de către Comisia Europeană C(2024) 1.596 final din 6.03.2024:
- capacitate instalată ţintă de 1.000 MW pentru producţia de energie electrică din eolian onshore;
- capacitate instalată ţintă de 500 MW pentru producţia de energie electrică din surse solar fotovoltaice (iniţial stabilită la 1000 MW, redusă la 500 MW pentru prima licitaţie).
Este important faptul că nu doar proiectele nedemarate sunt eligibile pentru acest tip de finanţare. Conform cadrului de reglementare, sunt acceptate în licitaţia competitivă şi proiectele deja începute, cu condiţia ca acestea să fie ulterioare datei de 20 iulie 2022. Astfel, spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanţat strict proiectele nedemarate de producţie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema CfD permite depunerea de către solicitanţii interesaţi a unor cereri de finanţare chiar dacă (i) au încheiat primul angajament juridic obligatoriu (de exemplu, comanda de echipamente, încheierea contractului de EPC) sau (ii) au demarat construcţia efectivă a instalaţiei de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
În acest context, anticipăm un interes crescut pentru această opţiune de finanţare din partea investitorilor din energie care nu au reuşit să acceseze alte surse de finanţare anterioare destinate energiei regenerabile, fie din cauză că au licitat un preţ prea mare per MW pentru fondurile disponibile din PNRR/ Fondul de Modernizare, fie din cauză că nu au fost eligibili pentru respectivele finanţări, pe motivul demarării anterioare a lucrărilor.
Adina Guţiu, Counsel, D&B David şi Baias
Sonia Voinescu, Managing Associate, D&B David şi Baias