ZF 24

Opinie Dan Şucu, Mobexpert: Chiar dacă nu ne-ar da dreptate, guvernul are obligaţia de a ne întreba

Dan Şucu este preşedinte al Grupului Mobexpert şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România

Dan Şucu este preşedinte al Grupului Mobexpert şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România

Autor: Dan Sucu

27.01.2014, 19:43 1728

Slavă Domnului că există Ziarul Financiar! Slavă Domnului, pentru că este singurul mod în care am putut afla despre intenţia guvernului de a micşora drastic plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar.

Toţi cei ce conducem afaceri şi lucrăm în economia reală înţelegem motivul pentru care guvernul vrea să ia această decizie, acela de a micşora evaziunea fiscală. Majoritatea dintre noi îl şi susţinem. În speranţa că venituri mai mari la buget obţinute de la toţi contribuabilii vor conduce la micşorarea presiunii care apasă astăzi exclusiv asupra bunilor platnici.

Ce i-am fi transmis însă guvernului dacă ne-ar fi şi consultat este că, deşi lăudabilă, intenţia rămâne absolut incompletă, în contextul în care acelaşi guvern nu negociază şi cu Cartelul Bancar costuri mai mici decât cele existente pentru decontările de carduri. Pentru noi, în comerţ, mânuirea de numerar are un cost de aproximativ 1 la mie din valoare.

Costurile de decontare a plăţilor cu ajutorul cardurilor bancare sunt de minimum 10 ori mai mari decât cele în numerar şi de minimum 5 ori mai mari decât aceleaşi costuri de decontare a plăţilor cu cardul în Europa civilizată. Dacă guvernul nostru nu va reglementa în aceeaşi ordonanţă şi această situaţie, nu ştiu cât va reuşi să rezolve din evaziunea fiscală, dar sigur va reuşi să introducă bani suplimentari în decontări făcute la suprapreţ de către bănci, care nu fac altceva decât să mimeze competiţia şi nu să fie cu adevărat în competiţie.

Din nou, Slavă Domnului că există Ziarul Financiar! Pentru că tot din Ziarul Financiar am aflat de intenţia guvernului de a stimula consumul şi, în felul acesta, avem şi noi ocazia să formulăm un punct de vedere: „nicio măsură de stimulare nu poate fi credibilă când ai asupra consumului o taxă de 24% şi asta inclusiv la alimentele de bază, probabil cea mai mare din Europa”. În opinia mea, banii trebuie să rămână într-o proporţie cât mai mare în buzunarul celui care i-a muncit, al clientului final, care ştie cel mai bine cum să îi folosească. Nu am niciun motiv să presupun că o birocraţie care colectează din ce în ce mai mulţi bani din buzunarele cetăţenilor poate lua decizii mai bune decât cetăţeanul însuşi. Convingerea noastră este că cel mai eficient mod de a creşte consumul este printr-un preţ mai bun.

În august 2013, am participat la o acţiune în care cred cu tărie. Micşorarea TVA la pâine de la 24 la 9%. Am văzut atunci un guvern curajos, care nu numai că a luat o decizie bună, dar mai departe a şi negociat, atât cu patronatul producătorilor, cât şi cu cel al comercianţilor, transmiterea acestei economii către clientul final. Rezultatul: diferenţa dintre cele două valori de TVA s-a regăsit în totalitate în micşorarea preţului la raft şi, în ciuda tuturor părerilor scepticilor, care erau oricum majoritari, nici producătorii şi nici comercianţii nu au încercat să profite de această micşorare pentru a-şi mări propriile lor marje. Toţi cei implicaţi – fie producători, fie comercianţi – am pus interesele consumatorilor în faţa alor noastre, în speranţa declarată că acesta va fi doar începutul şi că vor urma micşorări de TVA şi la alte produse alimentare de bază: legume, fructe sau carne. Şi, de ce nu, şi micşorarea de TVA, într-o măsură mai mică, la produsele nealimentare.

Un început atât de bun merita o continuare pe măsură. Într-o firmă privată, când avem o linie nouă de afaceri sau un produs nou, îi numim un responsabil, discutăm cu el săptămânal sau bilunar cum îl putem ajuta, facem ante şi postcalcule, adică ne străduim să facem acel produs să funcţioneze. În schimb, „produsul nou – TVA 9% la pâine” pare să nu mai aibă, la guvern, niciun părinte, niciun responsabil. Nimeni care să verifice dacă volumele de afaceri legale ale producătorilor au crescut, nimeni care să verifice cu cât au crescut sau au scăzut încasările la Fisc şi, mai ales, nimeni care să comunice cu noi, la patru luni distanţă, ce s-a întâmplat şi cum putem ajuta în continuare.

Dar, în schimb, abandonăm direcţia şi ne apucăm de ceva complet nou, „măsuri de stimulare a consumului”. E ceva de înţeles aici?

În încheiere, Slavă Domnului că există Ziarul Financiar. În felul acesta, avem un mijloc în plus de a-i transmite guvernului că avem şi noi puncte de vedere. Nu ştiu dacă guvernul are obligaţia să ne dea dreptate în ceea ce priveşte măsurile noastre de stimulare a consumului, dar ştiu cu siguranţă că are obligaţia de a ne întreba.

Dan Şucu este preşedinte al Grupului Mobexpert şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO