ZF 24

Opinie Ioan Bejan, Sustainability Director, Genesis Property: Adoptarea şi integrarea principiilor ESG în cadrul unei companii trebuie făcute cu responsabilitate şi transparenţă

Opinie Ioan Bejan, Sustainability Director, Genesis...
26.06.2024, 09:24 110

Evaluarea performanţei unei companii nu se mai face astăzi doar după criterii financiare, ci şi după indicatori de performanţă non-financiari de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG). Aceste principii sunt în prezent din ce în ce mai mult luate în considerare de către investitori atunci când analizează cât de sustenabilă este o companie din punct de vedere al operaţiunilor, al investiţiilor şi al dezvoltării, înainte de a lua decizia de a investi în aceasta. Drept urmare, evaluările de ESG devin o componentă crucială a strategiei corporatiste şi procesului decizional de a investiţi.

De altfel, Larry Flink (CEO-ul binecunoscutei companii globale de administrare a activelor BlackRock) afirma in 2018 următoarele: „Societatea solicita companiilor, atât celor publice cât şi celor private, să deservească un scop social. Pentru a prospera în timp, fiecare companie nu trebuie să ofere doar performanţă financiară, ci şi să arate cum aduce societăţii o contribuţie pozitivă.”

Odată cu conştientizarea tot mai răspândită a impactului unei companii asupra mediului, aceste principii de sustenabilitate nu mai sunt relevante doar pentru investitori, ci devin un reper şi în alegerile clienţilor şi altor părţi interesate. Oamenii îşi doresc tot mai mult să cumpere produse sau să colaboreze cu firme care respectă un set de reguli de sustenabilitate şi care au grijă să-şi reducă impactul asupra mediului prin tot ceea ce fac.

Când vine vorba de sectorul imobiliar, provocările sunt foarte mari. Aproape 40% din emisiile globale de carbon sunt atribuite acestui sector, iar consumul de energie generat în acest sector reprezintă aproape 75% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. În acest context, pentru o companie din domeniul imobiliar este mai mult decât necesar să-şi asume şi să urmărească un plan de acţiuni pentru reducerea impactului asupra mediului.

Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, şi-a propus să transforme campusurile de birouri din portofoliu în spaţii moderne şi sănătoase, unde criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă să fie armonios integrate. Fiind un dezvoltator de birouri, strategia Genesis Property are în centrul preocupărilor nu numai generaţiile actuale cât şi, mai ales, generaţiile de angajaţi care vin din urmă. Pentru Gen Z contează şi îşi doreşte în foarte mare măsură să lucreze într-un mediu sigur, care oferă acces la servicii de înaltă calitate ce protejează şi îmbunătăţeşte nivelul de sănătate, starea de bine şi performanţa ocupanţilor.

Astfel, într-un proces de pionierat, Genesis Property a devenit în 2021 prima companie imobiliară din România care s-a alăturat comunităţii de companii globale care susţin cele 10 Principii ale UN Global Compact. Mai mult, în 2024, Genesis Property a iniţiat şi procesul de raportare a performanţelor sale de ESG către Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB).

Prin participarea la acest proces de evaluare a performanţelor de ESG, Genesis Property îşi demonstrează o dată in plus angajamentul sau pentru sustenabilitate, pentru transparenţă şi responsabilitate, iar cel mai bun exemplu în acest sens este chiar proiectul YUNITY Park. Cu cele 1.080 de panouri fotovoltaice, care generează aproximativ 680 MWh anual, acoperind 12% din necesarul de energie electrică al parcului, campusul de birouri face un pas important pentru respectarea angajamentului asumat de catre Genesis Property de a obţine emisii nete zero de dioxid de carbon până în 2040 - cu zece ani mai devreme decât obiectivul european prevăzut în Green Deal.

Raportând performanţele ESG la GRESB, Genesis Property se supune unei evaluări globale extrem de riguroase, ce are la bază criteriile investitorilor şi ale industriei în ansamblul ei privind performanţa de sustenabilitate a investiţiilor în astfel de active. Această evaluare este aliniată la cadrele internaţionale de raportare, la obiectivele şi la reglementările emergente. Ceea ce reprezintă tocmai motivul pentru care sunt atât de relevante pentru viitor