Alegerile prezidenţiale din 2025 au transmis un mesaj clar: România doreşte un stat modern, eficient, însă adevăratul test începe acum: formarea unui nou Guvern – şi, mai ales, definirea direcţiei economice.
Într-un context intern tensionat, cu deficit bugetar de trei ori peste limita de siguranţă, evaziune fiscală şi fonduri europene la doar un pas de a fi blocate, un lucru este cert: nu există spaţiu pentru populism sau improvizaţii. România are nevoie de un plan coerent, credibil şi asumat, în acord cu valorile economice europene.
Noul Guvern, care ar trebui să fie instalat în cel mai scurt timp, trebuie să adopte 5 măsuri esenţiale pe care mediul de afaceri, partenerii europeni şi contribuabilii oneşti le aşteaptă:
1. Consolidare fiscală predictibilă şi corectă
România trebuie să revină pe traiectoria stabilităţii bugetare, însă fără a sufoca economia reală. Astfel consolidarea fiscală ar presupune în primul rând eliminarea risipei respectiv efectuarea de audituri bugetare ale programelor derulate, eliminarea subvenţiilor fără criterii clare sau acordarea de fonduri discreţionare. În al doilea rând este imperios necesară creşterea colectării prin combaterea evaziunii şi reformarea ANAF. Trebuie renunţat la măsuri haotice şi păguboase precum RO e-Transport (măsură ce este contestată din punct de vedere legal) şi RO e-TVA (ineficient). Ar trebui păstrate cotele actuale de TVA şi impozit pe profit, eventual orice modificare să fie excepţională, limitată şi reversibilă. Aceasta întrucât un buget echilibrat se poate obţine prin eficienţă şi disciplină, nu prin împovărarea suplimentară a contribuabilului onest.
2. Resetarea Codului Fiscal – neutralitate şi simplitate
România are nevoie de un Cod Fiscal predictibil şi echitabil, nu de un mozaic de excepţii şi penalităţi mascate. Un Cod Fiscal coerent este fundamentul încrederii în stat. Fără el, nicio strategie nu are şanse de reuşită.
Sunt mai multe aspecte care trebuie fixate în Codul Fiscal printre care: a) măsuri fiscale stabile şi predictibile pentru susţinerea dezvoltării afacerilor mici; b) plafonarea bazei de contribuţii sociale la un nivel rezonabil; c) renunţarea la taxe introduse peste noapte şi care nu aduc venituri reale la budget ba din contră complică viaţa contribuabililor, de pildă ne putem gândi la taxa pe stâlp, d) eliminarea impozitelor gen IMCA şi ICAS – care au descurajat investiţiile şi angajările. Iar lista poate continua.
3. Deblocarea şi accelerarea PNRR
Fără fondurile europene din PNRR, şi nu doar acelea, România nu îşi poate finaliza investiţiile strategice: autostrăzi, spitale, digitalizare, energie verde şi nu în ultimul rând reformele profunde şi structurale ale statului. PNRR nu este doar despre bani, ci despre reforme şi modernizare. Pierderea acestor fonduri ar fi un eşec istoric. Un Guvern nou are obligaţia să deblocheze jaloanele-cheie, în special cel legat de pensiile speciale, cu soluţii sustenabile şi constituţionale, să prioritizeze execuţia proiectelor mature, cu impact economic imediat şi să deschidă calea parteneriatelor public-privat, în special în zone precum infrastructura logistică, educaţia tehnologică şi tranziţia energetică.
4. Reforma administraţiei şi stoparea risipei
Un aparat public eficient este cel care serveşte, nu cel care se serveşte. Pentru a reduce presiunea bugetară şi a facilita investiţiile, este necesară o reforma administrativ-teritorială asumată. Este un proiect pe care un Guvern cu largă majoritate în Parlament poate sa-l deruleze pe parcursul acestui mandat. Un prim pas poate fi comasarea UAT-urilor sub 3.000 locuitori. Pentru eficienţă şi profesionalizare, ar trebui sa existe o digitalizare reală a administraţiei, cu un ghişeu unic naţional şi interoperabilitate între instituţii, şi mai ales transparenţa totală a alocărilor bugetare şi a contractelor publice. Mecanisme de achiziţii centralizate realizate la nivel de zonă administrativ teritorială (judeţe) sau centralizată la nivel naţional pentru echipamente necesare modernizării serviciilor publice.
5. Recredibilizarea instituţiilor fiscale şi a statului de drept
Pentru investitori şi antreprenori, încrederea este esenţială. Un sistem fiscal credibil presupune o luptă reală împotriva corupţiei fiscale şi a reţelelor de fraudă organizată şi mai ales un dialog real cu mediul de afaceri înaintea oricărei decizii cu impact fiscal.
Noul guvern are şansa istorică de a reseta România – nu prin promisiuni, ci prin disciplină, dialog şi profesionalism. Din partea mediului de afaceri, disponibilitatea pentru colaborare există. A existat întotdeauna. Acum, mingea e în terenul decidenţilor.
Mihaela MITROI – Managing Partner GTA Group