ZF 24

Opinie Sorin Paslaru, Ziarul Financiar: Ghid pentru cei inca nehotarati cu cine sa voteze

06.12.2009, 15:16 31

Cea mai urata injuratura inainte de '89 printre machidoni era:"Sa ajungi sa traiesti din salariu!". Simtul practic siindependenta acestor peregrini ii faceau sa subaprecieze pana ladispret pe cei inlantuiti in slujbele de la 8 la 4, cu buzunarelegoale intre lichidare si avans. Ori isi cautau slujbe undepermanent mai pica ceva - gestionar, taximetrist, macelar - orierau de-a binelea in afara sistemului: ciobani sau valutisti.

Cum vedeau ei lucrurile era reprezentativ pentru acea perioada.Fiecare cauta sa mai scoata ceva "pe langa" de la serviciu.

Asa ca nu e de mirare ca si acum, la 20 de ani de capitalism, safii bugetar si sa traiesti din salariu este o jignire pentrumulti.

In spatiul privat, patronul se desparte in secunda doi de ceicare mai scapa din banii firmei prin propriile buzunare. Nu merge.Cine vrea sa mai scoata ceva in plus si nu e angajat la stat isi iaa doua slujba sau isi face propria afacere. Pana si machidoniipatroni cer asta angajatilor lor, cat ar aprecia ei oameniidescurcareti.

In schimb, lupta pentru slujbele la stat, secretar laprefectura, primar si chiar ministru, se da in primul rand pentruce "cade pe langa".

Si "cad pe langa" de la zeci de euro pe zi la contracte de zecide milioane de euro. Foarte putini traiesc din salariu la stat dela un nivel incolo.

De aici si importanta redusa pentru nivelul de salarizare alministrilor, de exemplu, aflat acum de 5-6 ori sub nivelul desalarizare al top managerilor din firme private, desi sunt invarful piramidei administrative.

Si daca este asumat ca cei mai inalti oficiali ai statului romannu traiesc din salariu, asa cum este asumata spaga generalizata ladoctori, de ce ar intra in politica oameni care sa urmareasca ocariera in administratia publica?

Si totusi, ca urmare a cresterii economice din ultimii ani carea permis majorarea accelerata a salariilor de la stat, au inceputsa urce inspre varful administratiei tineri care incep sa-siconstruiasca o cariera in politica neasteptand alte avantaje decatcele legale. Exemple? Macar unul este: Bogdan Aurescu, secretar destat in Ministerul de Externe, care a castigat procesul de la Hagacu Ucraina. Si mai sunt.

Asa ca se poate face deja o alegere intre cei doi candidati lapresedintie in functie de numarul de oameni angajati inadministratia publica din echipa lor care traiesc din salariu.

Ca si in media, unde credibilitatea jurnalistului este definitivafectata in situatia implicarii in afaceri de publicitate, cum sepractica la mari ziare din Romania pana acum cativa ani saueventual in contracte cu statul, credibilitatea oficialului dinadministratie este 100% doar la oamenii care isi fac o cariera inadministratie si traiesc doar de pe urma acesteia.

Asa ca pentru cei nehotarati, destui la aceste alegeriprezidentiale, iata o solutie: luati o foaie de hartie si scrietiin dreptul fiecaruia dintre cei doi candidati primii 10 cei maiapropiati oameni din echipa lor, consilieri sau membri de partid,si vedeti daca sunt 100% oameni de cariera, adica daca traiesc dinsalariul obtinut din profesia lor. Cine are mai multi sa ia votul.Si unul din 10 daca este, tot e bun.

Cu cat vor fi mai numerosi in administratie astfel de oameni,acum sau la alegerile de peste 5 sau 10 ani, cu atat vom avea oadministratie mai eficienta. Vrem angajati la stat care sa lucrezeintr-adevar pentru cetatenii sai, inclusiv pentru machidoni? Atuncisa le uram sa traiasca din salariu!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO