ZF 24

Optimism la şomaj: se vor încasa mai mulţi bani din contribuţii

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Adelina Mihai, Sorin Pâslaru

07.11.2013, 21:59 179

Guvernul a stabilit, pentru anul viitor, un buget cu venituri de 1,8 mld. lei pentru şomaj, în creştere cu 22% faţă de anul viitor, în timp ce cheltuielile estimate pentru 2014 cu şomerii sunt tot de 1,8 mld. lei, în scădere cu aproape 6,5% faţă de bugetul estimat pentru acest an (înainte de rectificare). Având în vedere că la a doua rectificare bugetară din acest an s-a decis reducerea cheltuielilor pentru şomaj în 2013 până la 1,65 miliarde de lei, rezultă că, de fapt, guvernul a luat în considerare o eventuală creştere a numărului de şomeri pe 2014.

„Deficitul sistemului de asigurări pentru şomaj înregistrat la sfârşitul anului 2014 se acoperă din disponibilităţile înregistrate de bugetul asigurărilor pentru şomaj în anii precedenţi“, se arată în proiectul de buget pe 2014.

Cu toate acestea, cele mai recente date arată că deficitul la bugetul de asigurări pentru şomaj a ajuns la 181 de milioane de lei în primele opt luni ale anului, în scădere cu 8% faţă de anul trecut, iar statul alocă în fiecare an subvenţii pentru a-l acoperi.

La finele lunii septembrie, rata şomajului înregistrată la ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă) a fost de 4,7%, mai mică decât în lunile precendente ale anului, dar şi faţă de septembrie 2012 (când era de 5%). Numărul de şomeri aflaţi în evidenţele agenţiilor de ocupare a fost la finele trimestrului trei al anului de aproape 430.000 de persoane, dintre care doar 163.000 sunt incluşi în categoria şomerilor indemnizaţi (care primesc ajutoare de şomaj). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO