Business Hi-Tech

Achizitie surpriza: Sun Microsystems este cumparata de Oracle cu 7,4 mld. dolari

Achizitie surpriza: Sun Microsystems este cumparata de Oracle cu 7,4 mld. dolari

Sub conducerea lui Larry Ellison, Oracle a cumparat peste 30 de companii in trei ani (FOTO: Reuters)

21.04.2009, 00:00 76

Compania americana Oracle, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de software de business, va achizitiona producatorul de servere Sun Microsystems, intr-o tranzactie de 7,4 mld. dolari (5,7 mld. euro).

Anuntul vine ca o surpriza enorma, in conditiile in care pe piata au circulat anunturi si zvonuri despre o posibila preluare a Sun de catre IBM sau de catre alti rivali traditionali, precum HP si Dell.
Grupul IBM (International Business Machines), cel mai mare jucator de pe piata de servicii IT, a retras la inceputul lunii aprilie oferta de achizitie a Sun pentru 7 mld. dolari (5,3 mld. euro), dupa ce compania a renuntat la exclusivitatea oferita IBM in negocierile de vanzare.
Oracle va plati Sun 9,50 dolari pe actiune, cu 42% mai mult decat pretul de inchidere al titlurilor Sun inregistrat vineri la inchiderea bursei. "Ne asteptam ca achizitia Sun sa contribuie cu 1,5 mld. dolari (1,15 mld. euro) la profitul operational al Oracle in primul an, respectiv cu peste 2 mld. dolari (1,54 mld. euro) in al doilea an", a declarat Safra Catz, presedintele Oracle.
Achizitia va schimba relatiile intre principalii jucatori de pe piata globala de IT, sunt de parere analistii.
Oracle, spre exemplu, are incheiate parteneriate cu HP (Hewlett-Packard) si Dell, rivali ai Sun pe segmentul de servere. IBM, care concureaza deja cu Oracle pe piata de software, este de asemenea un jucator important pe piata de servere.
Oracle a facut primii pasi pe piata hardware anul trecut, prin comercializarea unui server HP bazat pe software-ul propriu. Insa, compania castiga acum cateva mii de clienti existenti ai Sun.
Prin aceasta achizitie, Oracle preia si sistemul de gestiune a bazelor de date MySQL, pe care Sun l-a achizitionat anul trecut cu 1 mld. dolari (0,7 mld. euro).
Oracle a fost unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata M&A (fuziuni si achizitii), cumparand peste 30 de companii in ultimii ani. In 2008, Oracle a achizitionat sapte firme, inclusiv rivalul BEA Systems pentru 8,5 mld. dolari (5,9 mld. euro). In 2007, numarul achizitiilor s-a ridicat la 11 companii.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO