ZF 24

Orice român va putea împrumuta statul. Ministerul Finanţelor lansează titluri cu valoare de 100 de lei

Orice român va putea împrumuta statul. Ministerul...

Autor: Claudia Medrega

26.05.2016, 11:03 4551

Ministerul Finanţelor intenţionează să lanseze titluri de stat pentru populaţie cu valoarea de 100 de lei, valoarea totală a întregii emisiuni fiind de 100 milioane lei.

Noua emisiune de titluri de stat pentru populatie are scadenta de doi ani, a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.

În ceea ce priveşte ti­tlu­rile de stat pentru popu­laţie, emisiunile au fost reluate anul trecut, după un deceniu de pauză.

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii

„În scopul creşterii accesibilităţii titlurilor de stat în rândul micilor investitori şi creşterii gradului de edu­care financiară a acestora se înscrie şi continuarea proiectului de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, demarat cu o primă emisiune având scadenţa la 2 ani în luna iunie 2015, în funcţie de interesul potenţial din partea acestor investitori“, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice pentru perioada 2016-2018, aprobată miercuri de guvern.
 
Prima ofertă de titluri de stat desti­nată populaţiei din ultimii zece ani s-a subscris în proporţie de 65%, în condiţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de 100 mil. lei. Valoarea nominală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de pro­ce­dura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse.
 
 
Deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie are numeroase bene­fi­cii: reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigu­rarea unei cereri mai sta­bile, inclusiv în pe­rioa­dele cu turbulenţe pe pieţele financiare. Acestea sunt şi argu­mente forte pe care se ba­zează inclusiv state occi­dentale care pro­mo­vează vânzarea de instru­mente de datorie către populaţie.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO