ZF 24

Orice român va putea împrumuta statul. Ministerul Finanţelor lansează titluri cu valoare de 100 de lei

Orice român va putea împrumuta statul. Ministerul Finanţelor lansează titluri cu valoare de 100 de lei

Autor: Claudia Medrega

26.05.2016, 11:03 4537

Ministerul Finanţelor intenţionează să lanseze titluri de stat pentru populaţie cu valoarea de 100 de lei, valoarea totală a întregii emisiuni fiind de 100 milioane lei.

Noua emisiune de titluri de stat pentru populatie are scadenta de doi ani, a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.

În ceea ce priveşte ti­tlu­rile de stat pentru popu­laţie, emisiunile au fost reluate anul trecut, după un deceniu de pauză.

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii

„În scopul creşterii accesibilităţii titlurilor de stat în rândul micilor investitori şi creşterii gradului de edu­care financiară a acestora se înscrie şi continuarea proiectului de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, demarat cu o primă emisiune având scadenţa la 2 ani în luna iunie 2015, în funcţie de interesul potenţial din partea acestor investitori“, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice pentru perioada 2016-2018, aprobată miercuri de guvern.
 
Prima ofertă de titluri de stat desti­nată populaţiei din ultimii zece ani s-a subscris în proporţie de 65%, în condiţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de 100 mil. lei. Valoarea nominală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de pro­ce­dura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse.
 
 
Deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie are numeroase bene­fi­cii: reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigu­rarea unei cereri mai sta­bile, inclusiv în pe­rioa­dele cu turbulenţe pe pieţele financiare. Acestea sunt şi argu­mente forte pe care se ba­zează inclusiv state occi­dentale care pro­mo­vează vânzarea de instru­mente de datorie către populaţie.
 
 
AFACERI DE LA ZERO