ZF 24

„Oricine vine cu un preţ mai mare decât kazahii la Rompetrol câştigă“

Gabriel Dumitraşcu

Gabriel Dumitraşcu

Autor: Roxana Petrescu

28.01.2014, 20:56 1844

Gabriel Dumitraşcu, omul care a semnat din partea statului român memorandumul cu Rompetrol prin care grupul petrolier plăteşte doar 200 mil. dolari din datoria totală de 688 mil. dolari pe care o avea de returnat, spune că vânzarea pachetului de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC - Petromidia) se va face printr-o licitaţie în care orice investitor interesat este liber să participe. Preţul va fi singurul criteriu de departajare.

„Oricine vine cu un preţ mai mare, câştigă. Nu facem favoruri. Va fi o licitaţie anunţată în presa locală şi interna­ţională“, a spus Dumitraşcu, fostul şef al OPSPI, actualul şef al direcţiei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

Vânzarea pachetului de 26,69% din cele 44,69% pe care a ajuns să le deţină la Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, a fost stipulată într-un memorandum pe care statul român l-a agreat cu The Rompetrol Group, entitate care controlează RRC şi care este deţinută în totalitate de grupul kazah KazMunayGaz. Hotărârea de guvern prin care memorandumul este aprobat a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe data de 23 ianuarie, documentul având avizul Consiliului Concurenţei.

Ieri, capitalizarea RRC era de 462 mil. euro, ceea ce înseamnă că dacă ar fi vândut pe bursă pachetul de 26,69% din acţiuni statul ar fi încasat 123,6 mil. euro. La cursul de ieri, cele 200 mil. dolari valorau 146,2 mil. euro, astfel că după această evaluare Petromidia ar valora 548 mil. euro.

Citiţi pe ZF Corporate:

- poziţia Consiliului Concurenţei  faţă de memorandum

- opinia lui Sauat Mynbayev, director general şi preşedinte al con­siliului de administratie al KazMu­nayGaz

- alte prevederi ale memorandumului

- istoria creanţei deţinute de stat la Rompetrol

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO