ZF 24

OTE vinde către norvegieni operaţiunile telecom din Bulgaria

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

29.04.2013, 00:07 1210

Compania norvegiană de telecomunicaţii Telenor va cumpăra Globul, al doilea operator telecom din Bulgaria, de la grupul elen OTE, care deţine în România pachetul majoritar de acţiuni la Romtelecom, operatorul de comunicaţii mobile Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos.

Prin tranzacţia evaluată la 717 milioane euro, care va fi finalizată în al treilea trimestru al acestui an, OTE speră să îşi reducă datoriile la jumătate, faţă de 4 miliarde de euro în 2011, scrie Bloomberg. 

Globul are o cotă de piaţă de 36% în Bulgaria, iar circa 7% din vânzările OTE provin de la operatorul telecom bulgar. Globul a avut o cifră de afaceri de 378 mil. euro în 2012 şi un EBITDA (profit operaţional) de 135 mil. euro. Com­pania furnizează numai servicii de telefonie mobilă. În tranzacţie sunt incluse şi cele 178 de magazine Germanos.

Grupul german de telecomunicaţii Deutsche Telekom este cel mai mare acţionar al OTE, deţinând 40% din acţiuni, şi controlează managementul companiei elene. Telenor, ale cărei venituri au provenit anul trecut în 58% din afara Norvegiei, Suediei şi Danemarcei, este prezentă în Ungaria, Serbia, Muntenegru, Thailanda şi Malaiezia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO