ZF 24

OTP a cumpărat Millennium Bank pentru 39 mil. euro, plus rambursarea unei linii de finanţare de 150 de mil. euro. "Noi facem acest pas cu tristeţe pentru că am fost forţaţi de Comisia Europeană să vindem"

OTP a cumpărat Millennium Bank pentru 39 mil. euro, plus...

Autor: Anelis Baciu

30.07.2014, 19:10 2576

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar ungar, a plătit 39 milioane de euro pentru preluarea activelor locale în valoare de 2,8 miliarde de lei (635 mil. euro) ale Millennium Bank, acţionarii celor două bănci ajungând la un acord după mai bine de jumătate de an de negocieri. De asemenea, OTP şi-a asumat rambursarea către BCP, banca mamă a Millennium România, a unei linii de finanţare de aproximativ 150 de milioane de euro. 

Tranzacţia aşteaptă aprobarea BNR, a Consiliului Concurenţei, dar şi a Comisiei Europene.

„Achiziţia Millennium este cea mai bună opţiune pentru noi. Am găsit în Millennium o bancă bine gestionată, cu personale şi procese de caliatate. Tranzacţia ne va ajuta să ne atingem obiective pe termen mediu şi să accedem în topul primelor zece bănci din plan local”, a afirmat Laszlo Diosi, CEO al OTP România.

Ungurii intenţionează să intregreze business-ul Millennium printr-un proces de fuziune, care va dura aproximativ un an, potrivit estimărilor lui Diosi. Totodată, CEO subsidiarei din România a afirmat că grupul de la Budapesta va majora capitalul băncii locale cu 39 milioane de euro la începutul ultimului trimestrului din acest, echivalentul sumeni necesare tranzacţiei.

"Am ales să batem palma cu OTP şi nu cu Raiffeisen pentru că am primit cea mai bună ofertă de la ei. Totuşi, noi facem acest pas cu tristeţe pentru că am fost forţaţi de Comisia Europeană. În opinia noastră Millennium este o bancă bună, într-adevăr tânără, dar care are dezvoltare sănătoasă şi un portofoliu de clienţi buni", a declarat Luis Pereira Coutinho, Membru al Bordului Executiv, Millennium bcp.

Odată cu achizţia Millennium ungurii şi-au revizuit şi obiectivele pe termen mediu, vizând acum o cota de piaţă de 5% în următorii 5-10 ani.

Ungurii de la OTP vor să se urce in sistemul bancar local şi susţin în continuare dezvoltarea băncii deşi în ultimii doi ani operaţiunile din România nu au fost rentabile. Anul trecut, OTP a raportat un rezultat negativ de 62 milioane de lei (14 mil. euro), în scădere cu 25% comparativ cu pierderea din 2012. „Deşi piaţa din regiune, inclusiv cea din România este dificilă, iar multe bânci pleacă, noi credem că vom avea un viitor luminos în România. Am semnat un contract similar în Croaţia acum şase luni. Căutăm tot timpul oportuniţăţi, pentru că avem lichidităţi mari şi o baza bună de capital”, a afirmat Laszlo Wolf, deputy CEO al OTP Group.

Achiziţia Millennium va apropia OTP de topul celor mai mari zece bănci locale, după ce ungurii vor sării trei poziţii în clasament şi vor ajunge pe locul 13, cu o cotă de piaţă de 2% şi active totale de 2 miliarde de euro.

Pentru a intra în top 10, ungurii ar trebuie să mai cumpere ceva, fie o altă bancă, fie un portofoliu important de credite de alte bănci.OTP Bank ocupa la finalul lunii mai locul 17 în sistemul bancar, în timp ce Millennium se afla cu 6 poziţii mai jos, pe locul 23.

Tranzacţia Millenium-OTP este prima consolidare importantă pe piaţa bancară locală după izbucnirea crizei financiare în 2008. OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la a doua achiziţie pe piaţa românească după preluarea Robank, o entitate pusă pe picioare de grupul Bali, reprezentat local de generalul Victor Atanasie Stănculescu şi omul de afaceri Dan Drăgoi, tatăl actualului consilier prezidenţial şi fost ministru de finanţe Bogdan Drăgoi.

OTP nu a precizat dacă şi-a făcut calculele în ceea ce priveşte numărul de sucurale ale Millennium pe care le va închide, precum şi personalul la care va renunţa.

„În ceea ce priveşte numărul de sucursale totul depinde de cerinţele locale. În unele locuri unităţile teritoriale sunt unele lângă altele, de aceea trebuie să le selectăm pe cele care prevalează. Nu e o preluare de active, ci o fuziune. Consider că cea mai mare parte a clienţilor Millennium vor rămâne la noi, iar procentul de clienţi care vor alege să plece va fi mic”, a explicat Diosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO