Pelinul! Ce este pelinul?
„Vinul pelin este o băutură cu o tradiţie îndelungată în România, fiind practic o băutură aromatizată pe bază de vin, în care se adaugă diferite plante, în special pelin (Artemisia absinthium), care îi conferă o aromă uşor amăruie şi foarte distinctă. De obicei, se consumă ca aperitiv, fiind considerat revigorant şi având un gust special, apreciat de consumatorii curioşi şi îndrăzneţi.”
Exact, vinul pelin era consumat tradiţional primăvara nu doar pentru aroma sa plăcută, ci şi datorită extractului şi maceratului de plante şi fructe, miere de albine, care erau considerate benefice pentru sănătate. Se credea că ajută la detoxifierea organismului după iarnă, stimulând digestia şi funcţionarea ficatului. Acest obicei de a consuma pelin primăvara are rădăcini adânci în cultura populară, fiind considerat un fel de „cură” naturală pentru revigorarea organismului.
Bineînţeles, fiind produs cu un nivel de alcool mediu, nu se poate folosi legal asocierea cu „proprietăţi curative”, dar revanşa „pelinului” este că se consumă tot timpul anului şi mai cu seamă vara.
Probabil că renaşterea interesului pentru „vinul pelin” se datorează unei combinaţii de factori. Pe de o parte, există o tendinţă generală de a redescoperi tradiţiile şi produsele locale, mai ales în contextul unei pieţe tot mai orientate spre autenticitate şi „natural”. Pe de altă parte, consumatorii sunt din ce în ce mai interesaţi de băuturi artizanale, cu poveşti interesante şi ingrediente noi, iar pelinul se încadrează perfect în această categorie. În plus, promovarea intensificată a enoturismului şi a tradiţiilor viticole contribuie la această revenire, transformând vinul pelin într-un produs tot mai căutat şi apreciat.
Astăzi, „pelinul” este un produs versatil, care poate fi savurat atât ca aperitiv, băutură de cursă lungă, spriţ (ei, da... mai bine decât cola cu vin roşu), cât şi ca o băutură de bar, în contexte mai moderne. Tendinţa actuală de a experimenta mixuri şi de a readuce în prim-plan reţete tradiţionale sau exotice este un semn al dorinţei de diversitate şi creativitate în lumea vinurilor.
Este trendy.
Sporeşte pentru vin numărul ocaziilor de consum.
Se diferenţiază uşor în oferte (pline de mixuri străine).
Este accesibil.
Se declină în cele trei culori – alb, rose şi roşu.
Îi stă foarte bine cu bule.
La VINARIUM 2025 au fost jurizate (separat de categoriile OIV) un număr record de Pelinuri. Entuziasmul în notare manifestat de juraţii internaţionali, spune multe.
Am anticipat momentul acesta şi am scris cu vreo două decenii în urmă (chiar şi aici) despre situaţia, cumva, ingrată privind încadrarea acestui produs tradiţional în afara categoriei VIN. Motivul invocat este că ar contrazice definiţia “exclusiv din struguri”, dar – între timp – nordicii au impus ca fiind valabile vinurile din… fructe (altele decât strugurii). Mă rog, una peste alta, că-l recunoaştem drept vin sau nu, cu beneficii de sănătate sau nu (Doamne-fereşte! Vor sări abstinenţii secolului al XXI-lea, “sănătoşii” care stabilesc recordul de dependenţă la… psiholog), PELINUL – este o băutură a viitorului venită dintr-un trecut cu rost.
Alături de două produse Aperitiv şi un Vermut, invit să cunoaşteţi exponenţii momentului, validaţi de juraţii VINARIUM:
Pelin Carpatin alb
Pelin Carpatin Rose
Pelin Carpatin roşu
Roua de pelin alb
Roua de pelin Rose
Roua de pelin roşu
Cooperativa Agricola VIA DOMNULUI
IERBAR White
IERBAR Rose
IERBAR Red
ZZPelin White
ZZPelin Rose
ZAREA CHERRISIMO
FOLKLORE
PELIN alb
PELIN Rose
PELIN roşu
Mamaia Vermut
Mamaia Aperitiv
Iată şi părerea unui specialist în obţinerea acestui produs:
„Pelinul este un vin aromatizat şi chiar dacă legislaţia actuală îl încadrează (pe nedrept) la băuturi aromatizate pe bază de vin, el este un produs românesc, tradiţional, ce vine din vechime. Plantele ce se adaugă în vin pentru a-l aromatiza, fie în procesul de fermentaţie, fie după sfârşitul acestuia, sunt plante medicinale cu arome puternice ce imprimă vinului aromele specifice. Planta care, datorită valenţelor sale aromatice şi amărui puternice, se impune in complexul aromatic şi gustativ este Pelinul. În reţeta tradiţională se adaugă şi alte flori de plante aromatice, cum sunt florile de soc, salcâm, tei, coada şoricelului, floare de viţă sălbatică, sau unele fructe precum merele sau gutuile tăiate felii.
Se ştie că în medicina tradiţională Pelinul are rol antiseptic si antimicrobian. Aceasta a făcut ca în vechime, pentru a evita deteriorarea vinului în timpul transportului pe distanţe lungi sau pe timpul verii, pivnicerii să observe că adaosul de pelin şi alte plante în vin îi prelungeau perioada de viaţă, dar îi schimbau şi gustul într-un mod plăcut. De aici au pornit primele încercări în obţinerea acestui produs considerat tradiţional românesc. El rezistă încă în mentalul colectiv ca Vin Pelin.”
Cristian Tudor
Oenolog
INARIUM 2025:
Rezultate:https://www.iwcb.ro/registration/results.php
Premiile speciale:https://www.iwcb.ro/premii-speciale-vinarium-2025/
Premiile concursului de etichete IPPU Packaging & KURZ Romania: https://www.iwcb.ro/premiile-ippu-packaging-kurz-romania-la-vinarium-2025-concursul-de-etichete/