ZF 24

Pambac Bacău, o afacere de aproape 50 mil. euro, a fost cumpărată de doi antreprenori locali

Pambac Bacău, o afacere de aproape 50 mil. euro, a fost...

Autor: Gabriel Razi

16.01.2013, 13:01 4617

Pambac Bacău, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa locală de panificaţie, un business de aproximativ 46 milioane de euro anual, a fost cumpărată de antreprenorii băcăuani Cătălin Grigoriu şi de Eusebiu Guţu, proprietarii Comfert Bacău (distribuitor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe pentru agricultură) şi Popasul Trebeş (trader de materii prime agricole).

Tranzacţia a fost confirmată de către Cătălin Grigoriu, directorul general al Comfert.

ZF a scris încă din luna septembrie a anului trecut despre negocierile privind preluarea Pambac Bacău. La acel moment niciuna dintre părţi nu a dorit însă să confirme discuţiile.

Potrivit calculelor ZF, valoarea unei fabrici precum cea operată de Pambac Bacău se ridică la 9-10 milioane de euro.

Pambac deţine o fabrică cu o capacitate de 100 de tone/zi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR), dar şi o reţea de 14 magazine alimentare în oraşul Bacău.

Producătorul de pâine este deţinut de membrii consiliului de administraţie, compania fiind privatizată la începutul anilor 1990 prin metoda MEBO, mişcare prin care acţiunile au fost distribuite angajaţilor.

Vânzarea Pambac a avut loc pentru că o parte din acţionari au dorit să facă un exit din acest business, potrivit unor surse din industrie.

Prin această tranzacţie Comfert Bacău şi Popasul Trebeş au intrat pe o piaţa panificaţiei, o industrie în care se învârt în fiecare an 1 miliard de euro. Cu toate acestea, business-urile de pe piaţa de panificaţie sunt afectate de mulţi ani de evaziunea fiscală, aceasta fiind una dintre cele mai “negre” pieţe din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO