ZF 24

Panica a cuprins bursele din China. „Aici se ajunge când vânzătorul de legume devine investitor în acţiuni pe credit“

Panica a cuprins bursele din China. „Aici se ajunge...

Autor: Roxana Pricop

08.07.2015, 20:10 7911

Bursele chineze (Shanghai şi Shenzen) au pierdut 2.400 miliarde de dolari în ultima lună din cauza corecţiilor agresive ampli­ficate de panica investitorilor de retail.  Riscul de contagiune la nivel global este ridicat, mai ales că nervii investi­torilor sunt oricum întinşi la maximum din cauza situaţiei Greciei, fapt ce ar putea afecta indirect şi bursa de la Bucureşti.

Indicele Shanghai Composite, princi­pala referinţă a bursei chineze, a pierdut 30% de la începutul lunii iunie, scă­dere care i-a şters 1.000 mld. dolari din capitalizare. În acelaşi timp, cea de-a doua bursă chineză -Shenzhen Stock Exchange, a pierdut 1.400 mld. do­lari. În şedinţa de miercuri, indicele Shan­ghai Composite şi-a continuat co­recţiile negative, raportând un minus 6%, context în care mai bine de un sfert din companii şi-au suspendat acţiunile de la tranzacţionare, pentru ca apoi nu­mărul acestora să urce la 40% din total, potrivit informaţiilor publicate de presa internaţională.

În ciuda scăderilor agresive din ulti­mele săptămâni, bursele chineze au un câştig consistent de peste 70% în ulti­mele 12 luni. Investitorii amatori au fost prin­tre principalii factori care au ali­mentat raliul acţiunilor chinezeşti din ultimul an, prin deschiderea de noi con­turi de acţiuni într-un ritm record şi utilizarea de sume mari de bani împru­mutaţi pentru a-şi amplifica pariurile pe o piaţă de 8.000 de miliarde de dolari.

Investitorii persoane fizice repre­zintă mai mult de 80% din tranzacţiile deru­late pe bursele de pe China con­ti­nen­tală (excluzând bursa din Hong Kong).

„Aici se ajunge când vânzătorul de legume şi fructe devine investitor în ac­ţiuni, folosind bani îm­pru­mutaţi. Bursa chineză a crescut foarte mult în ultimul an, mai ales graţie tran­zacţiilor în marjă prin care se folosesc bani îm­pru­mutaţi pentru a fi multi­plicat câştigul. Ceea ce vedem acum este o corecţie necesară pentru că cotaţiile acţiunilor atinseseră valorii extrem de ridicate“, a spus Sergiu Mandiş, trader-şef la firma de brokeraj BlueRock Financial Services.

„Primele vânzări au apărut la mijlocul lunii trecute - atunci când a fost anunţat un nou val de IPO-uri care urma să absoarbă o cantitate uriaşă de lichiditate din piaţă şi, de asemenea, o nouă serie de restricţii privind marjele de tran­zacţionare. Cum ci­frele de poziţionare erau deja teribil de mari, a fost uşor ca nişte vânzări timide să se transforme rapid în lichidări forţate, în panică“, a explicat Mihai Nichişoiu, analist pieţe interna­ţionale la casa de brokeraj Tradeville.

Unul dintre investitorii pe bursele chineze este Mark Mobius, supranumit şi guru al pieţelor emergente. Fondul Templeton China Fund, cu active în gestiune de 900 milioane de dolari, a raport o scădere de 13% de la începutul lunii iunie până în prezent.

Analistul de la Tradeville a adăugat că încercările autorităţilor de a opri tăvă­lugul sunt deocamdată timide şi asi­mi­late unor măsuri disperate, aşadar este în întregime credibil că lichidările forţate ale poziţiilor de cumpărare să con­tinue. „Beijingul nu doreşte să fie privit ca pier­zând total controlul asupra unei părţi importante a sistemului său finan­ciar. Este, deci, posibil ca măsurile sti­mu­lative să devină tot mai credibile în viitorul apropiat – şi astfel bursa să aibă o oarecare corecţie pozitivă“, a mai spus Nichişoiu.

Sergiu Mandiş de la BlueRock nu se aşteaptă ca scăderile de pe bursa chineză să afecteze în vreun fel bursa de la Bucureşti, piaţa locală de acţiuni fiind mai conectată la evoluţia burselor euro­pene decât la cea a burselor asiatice.

„Nu există niciun risc pentru Ro­mâ­nia din cauza scăderilor de pe bursa din China.“ Există însă riscuri ca scă­de­rile de pe bursa chineză să conta­mi­neze celelalte burse internaţionale şi astfel să afec­teze indirect şi piaţa locală de ac­ţiuni. Mai mult, incertitudinile pri­vind un poten­ţial exit al Greciei din zona euro ar putea amplifica şi mai mult starea de nervo­zitate a investi­torilor.

„Bursa de la Bucureşti nu are o legătură directă cu cea chineză. Dar tăvălugul bursei chineze generează deja pierderi pe bursele globale şi de mărfuri – aşadar, în mod indirect, bursa noastră poate înregistra unele scăderi“, a ex­plicat analistul de la Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO