ZF 24

Paradoxul sistemului bancar: există depozite şi capital, dar robinetul creditării rămâne închis

Paradoxul sistemului bancar: există depozite şi...

Autor: Ciprian Botea

29.01.2015, 14:52 845

Băncile au capital şi resurse să accelereze creditarea, dar au fost mai preocupate de curăţarea portofoliilor de neperformante decât de vânzările de împrumuturi.

Depozitele depăşeau la finalul anului trecut cu echivalentul a 20 miliarde de lei stocul creditelor acordate popu­laţiei şi firmelor, iar rata de solvabilitate la nivelul întregului sistem bancar depăşea 17%, un maxim istoric, iar în aceste condiţii prăbuşirea creditării de anul trecut devine un paradox.

Volumul depozitelor atrase de bănci a crescut cu peste 16 miliarde de lei anul trecut şi a ajuns la 232 miliarde de lei (52 mld. euro), în timp ce creditarea a scăzut cu 7 miliarde de lei, pe fondul vânzărilor slabe de împrumuturi în valută şi al procesului de curăţare a bilanţurilor de neperformante.

Stocul de credite s-a redus sub 212 miliarde de lei (47 mld. euro), un minim al ultimilor trei ani şi jumătate. Bancherii spun că cererea solvabilă de credite este scăzută, dar pe de altă parte nici nu au fost dispuşi să-şi asume riscuri prin creditarea economiei, fiind concentraţi mai degrabă pe curăţarea portofoliilor de creditele proaste, care ajunseseră la o cincime din bilanţuri. „Curăţarea portofoliilor de neperformante va continua anul acesta, dar într-un ritm mai scăzut faţă de 2014. Mă aştept la o creştere a creditării totale în 2015, în condiţiile în care băncile se pot focaliza pe activitatea nouă de creditare, care dă semne de revigorare. Totodată, economisirea va creşte mai lent pe măsură ce revenirea economiei va accelera“, consideră Anca Aron, economist al UniCredit Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO