ZF 24

Pariu pe dezvoltarea infrastructurii private de sănătate

ABONAMENTE MEDICALE

Pariu pe dezvoltarea infrastructurii private de sănătate

Autor: Mirabela Tiron

22.10.2018, 00:05 225

Piaţa abonamentelor medicale, un produs ce asigură prevenţia şi care oferă acces la consultaţii de specialitate, analize medicale şi investigaţii, a ajuns la 1,5 milioane de abonamente, iar până în 2020 va atinge pragul de 2 milioane, potrivit marilor jucători.

„Pe măsură ce vindem mai multe abonamente, putem reinvesti şi mai mult în extindere şi în deschiderea de noi policlinici, spitale, laboratoare, centre de imagistică în întreaga ţară. Şi, odată ce intrăm în oraşe noi în care construim infrastructură medicală, creşte adresabilitatea serviciilor medicale şi, implicit, a abonamentelor. Sunt segmente care se susţin şi se «hrănesc» reciproc“, spune Fady Chreih, CEO al reţelei Regina Maria, al doilea jucător de pe piaţa serviciilor medicale private, cu afaceri de 548 milioane de lei anul trecut. Dezvoltarea infrastructurii  medicale private este corelată cu creşterea liniei de business reprezentată de abonamentele medicale.

Abonamentul medical a devenit cel mai solicitat beneficiu în rândul angajaţilor din cadrul multinaţionalelor, valoarea medie a unui abonament fiind de 15 euroluna/angajat.

Contribuţia abonamentelor în creşterea afacerilor companiilor din sectorul privat medical este semnificativă. Pentru MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale, abonamentele medicale aduc 22% din cifra de afaceri (date afrente primului semestru din acest an), în timp ce pentru Regina Maria, al doilea jucător din piaţă, abonamentele reprezintă aproximativ 30% din cifra de afaceri a companiei.

Abonamentul medical a pornit de la medicina muncii, după ce angajatorii au fost obligaţi prin lege să asigure aceste servicii salariaţilor şi a devenit un motor de creştere pentru sectorul privat de sănătate. De anul trecut abonamentele medicale sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro pe an, la fel ca în cazul poliţelor de sănătate.

Numărul de abonamente a înregistrat pe parcursul ultimilor cinci ani o creştere medie anuală de aproximativ 15%, trend ce se va menţine şi în următorii ani, potrivit jucătorilor. Piaţa serviciilor medicale private a avut cea mai accelerată evoluţie dintre toate sectoarele, ajungând la circa 7 miliarde de lei în 2016, potrivit ultimelor date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO