ZF 24

Pariul pe online l-a făcut miliardar pe şeful Naspers

Jacobus Petrus Koos Bekker, CEO-ul Naspers. Foto: AFP

Jacobus Petrus Koos Bekker, CEO-ul Naspers. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

20.08.2013, 21:47 3570

Jacobus Petrus Koos Bekker, CEO-ul Naspers, a devenit miliardar după ce a reuşit să transforme compania sud-africană dintr-o afacere în domeniul printului în cel mai mare grup de media din lume care are operaţiuni pe pieţele emergente, scrie Bloomberg.

Naspers, compania fondată în Cape Town în 1915 sub numele de „De Nasionale Pers“, a publicat primul cotidian în limba afrikaans, denumit Die Burger, care susţinea regimul „apartheid“ prin care albii erau consideraţi superiori negrilor.

Bekker a preluat controlului grupului Naspers în 1997, iar apoi a început să investească în companii de media şi de tehnologie, potrivit lui Kate Turner-Smith, analist în cadrul BPI Africa Capital. El a cumpărat participaţii la peste 100 de companii, inclusiv la grupul Tencent, cel mai mare operator de internet din China, şi la Mail.ru, cel mai mare serviciu gratuit de e-mail din Rusia, transformând astfel compania într-un fond de investiţii a cărui valoare de piaţă a crescut cu 34 miliarde de dolari în decurs de zece ani.

Grupul Naspers a făcut în ultimii ani mai multe achiziţii şi în România, cea mai mare dintre ele fiind preluarea a 70% din eMag, cel mai mare retailer IT&C online local. Naspers a mai cumpărat şi furnizorul de soluţii de plăţi electronice ePayment, fondat de Radu Georgescu (în prezent PayU), şi mai deţine site-urile autovit.ro, mercador.ro, compari.ro şi Trendzone. Grupul media are o participaţie şi la magazinul online de îmbrăcăminte Fashion Days, care are o prezenţă regională.

„Compania s-a schimbat la 180 de grade. Koos Bekker este o persoană vizionară. El a anticipat cu mult înainte că presa scrisă va pierde teren şi a început să investească în afaceri online“, a spus Turner-Smith.

Bekker este remunerat doar prin dividende, participaţia sa în cadrul Naspers fiind de aproape 4%. Acţiunile grupului sud-african au crescut cu 30% din 2003 până în prezent, Naspers fiind cea mai performantă companie listată la bursa din Johannesburg. Astfel, acţiunile deţinute de Bekker în cadrul grupului au ajuns să valoreze 1,2 miliarde dolari.

CEO-ul Naspers deţine de asemenea împreună cu soţia sa domeniul Babylonstoren, care se compune

dintr-o fermă de 200 de hectare, cramă şi un hotel de lux, acestea fiind situate la 60 km nord de oraşul Cape Town. Conform datelor agenţiilor imobiliare locale, Bekker a cumpărat terenul în 2007 pentru 35 milioane de ranzi (5 milioane dolari).

Naspers a înregistrat în anul fiscal încheiat în martie 2013 venituri de 50,2 miliarde ranzi (4,9 miliarde dolari), din care 60% provin din subscripţiile la serviciile TV. Peste 6,7 milioane de gospodării din Africa de Sud până în Nigeria plătesc pentru a vedea conţinutul video transmis de televiziunea Supersport deţinută de Naspers.

Supersport este cel mai mare post de televiziune cu plată care difuzează meciurile de fotbal în Africa, inclusiv partidele de fotbal din Liga Britanică, dar şi cursele de maşini de Formula 1. 

Bekker a studiat îndeaproape industria TV, tema dizertaţiei sale la Columbia Business School fiind serviciile de televiziune cu plată, precum postul HBO al americanilor de la Time Warner, un model de afacere la început de drum în anii 1980.

După ce a absolvit Columbia Business School în 1984, Bekker s-a întors în Africa de Sud, unde a „recrutat“ mai multe companii de media, inclusiv Naspers, pentru a fi acţionari fondatori ai companiei de televiziune M-Net. Acţiunile M-Net s-au tranzacţionat pe bursa din Johannesburg în 1990, însă după ce Bekker a fost numit la conducerea Naspers  compania a fost delistată şi încorporată în grupul sud-african.

Patru ani mai târziu, Bekker a făcut una dintre primele investiţii pe pieţele emergente, cumpărând jumătate din compania Tencent, în prezent cea mai mare companie de internet din China, pentru 32 milioane dolari. Participaţia Naspers la Tencent s-a diminuat însă la 34% după ce compania chineză s-a listat în 2004 la bursa de la Hong Kong. Participaţia Naspers la Tencent reprezintă aproximativ 80% din valoarea grupului sud-african, potrivit analistei Turner-Smith.

„Naspers şi Tencent sunt aproape identice în ceea ce priveşte performanţa pe piaţa bursieră. Acest lucru se reflectă în averea lui Bekker. El a făcut o mutare inteligentă atunci când a investit în Tencent“, a adăugat ea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO