ZF 24

Patronatele din Industria Ospitalităţii: Deficitul de forţă de muncă din sectorul HoReCa este de 20-25% la nivel naţional, dar ajunge la 50% în oraşele turistice. ”Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţional şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă”

Patronatele din Industria Ospitalităţii: Deficitul de...

Autor: Roxana Rosu

17.03.2025, 12:48 1425

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atrage atenţia asupra deficitului acut de forţă de muncă din sectorul HoReCa, estimat la 20-25% la nivel naţional, dar care poate ajunge la 50% în oraşele turistice, ceea ce afectează stabilitatea şi sustenabilitatea afacerilor din domeniu.

În prezent, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini. 

„Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă. Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol, etc.”, spune Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.

Reprezentanţii industriei cred că măsurile legislative şi taxarea forţei de muncă pot crea dificultăţi semnificative între angajatori şi angajaţi. Impozitele mari şi birocraţia complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor. În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane.  

„Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turisti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscuta şi cautată  in lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%.

În acest context, Federaţia solicită facilităţi fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini şi politici publice care să încurajeze revenirea forţei de muncă româneşti în ţară.

În prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România reuneşte peste 1000 de companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels