ZF 24

Pe Valea Prahovei, de la Ploieşti până la Predeal, nu există nicio farmacie cu program non stop de sărbători

Pe Valea Prahovei, de la Ploieşti până la Predeal, nu...

Autor: Ioana David

19.12.2013, 12:31 960

Ministerul Sănătăţii a derulat un control în spitalele publice în perioada 10-15 decembrie pentru a verifica modul în care se va asigura asistenţa medicală în zilele de Crăciun şi Revelion.

Controlul a arătat că sunt unele probleme în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară (medicii de familie) din centre de permanenţă în mediul rural în judeţele Brăila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Vrancea, în timp ce în celelalte judeţe asistenţa medicală primară în mediul rural se asigură conform graficelor de gărzi aprobate.

Asistanţa medicală se asigură şi prin intermediul spitalelor de urgenţă, unele probleme fiind identificate la spitalele de urgenţă din Buzău, Constanţa şi cele din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof.Dr.Dan Theodorescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic „N.Malaxa” Bucureşti.

Concluziile raportului Ministerului Sănătăţii

1. Asigurarea asistenţei medicale primare în mediul rural se realizează prin medicii de familie din cabinetele de medicină de familie, din centrele de permanentă organizate în mediul rural, în colaborare cu asistenţii medicali comunitari.

Datele colectate colectate de la nivelul DSP–urilor relevă faptul că în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014 asistenţa medicală primară în mediul rural se asigură conform graficelor de gărzi aprobate la nivelul a 34 de judeţe. În judeţele  următoare  nu  sunt  organizate  centre de permanenţă în mediul rural: Braila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Vrancea.

Precizăm faptul că la nivelul judeţelor Prahova şi Ilfov nu sunt organizate centre de permanenţă nici în urban nici în rural.

2. În rapoartele direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se menţionează că, în perioada 24.12.2013 – 06.01.2014, unităţile sanitare vor asigura continuitatea asistenţei medicale prin liniile de gardă aprobate, iar acolo unde nu se poate asigura, au fost încheiate protocoale pentru transferul pacienţilor critici şi necritici între secţiile aceluiaşi spital şi între spitalele de pe raza judeţului respectiv.

Deficienţele semnalate de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în rapoartele de control se referă la spitalele de urgenţă din Buzău, Constanţa şi cele din Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof.Dr.Dan Theodorescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic „N.Malaxa” Bucureşti, pentru care recomandăm:

La Buzău să se întocmeasca in cursul zilei de astăzi protocoalele de transfer aferent , iar la Constanţa şi Bucureşti, DSP-urile să verifice finalizarea documentelor pentru stabilirea gărzilor.

3. În câteva judeţe (Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea, Vaslui) s-a constat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor. Menţionăm că este vorba de medicamente neuzuale în speţă două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada sărbătorilor nefiind tratament programate.

Cu toate acestea, direcţia farmaceutică din MS împreună cu furnizorii şi beneficiarii vor asigura în cursul zilelor de astăzi şi de mâine reverificarea stocurilor şi asigurarea unor cantităţi aferente situaţiilor speciale.

Problemele referitoare la finanţarea achiziţionării de medicamente au fost soluţionate în cursul zilei de ieri ca urmare a deschiderii creditelor bugetare efectuate de către  casele de asigurări de sănătate judeţene.

 În câteva judeţe, sunt spitale care au disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu unele medicamente şi pentru care atât Unifarm cât şi ceilalţi furnizori au fost contactaţi în scopul aisgurării aceestora până la data de 24 decembrie (Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin)

  4. Spitalele SJU Covasna, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Judetean de Urgenta Ramnicu Vâlcea au probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică, pentru echipaje de ambulanţă obişnuite, pentru ORL copii şi cărora le recomandăm să încheie imediat protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competenta in domeniu. DSP-urile din respectivele judete ne vor informa până vineri asupra indeplinirii acestei recomandari.

 Pentru unele medicamente deficitare, Directia Farmaceutică din MS împreună cu DSP-urile vor asigura transferurile între unităţi până la reluarea procedurii de achiziţie publică după 6 ianuarie.

  5. Majoritatea judeţelor au realizat graficul de funcţionare a unor farmacii în regim non-stop sau în regim special cu informarea corectă a publicului, cu excepţia judeţului Prahova, care de la Ploieşti şi până la Predeal, în acest moment nu are nicio farmacie cu circuit deschis care să asigure livrarea cu medicamente către populaţie.

Urmare a acestei situaţii, am discutat cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova, dna Clara Popescu, care în cursul zilelor de astăzi şi mâine, va găsi soluţii de a asigura funcţionarea de farmacii în perioada sărbătorilor prin orare speciale şi, de asemenea, prin asigurarea gărzilor la domiciliu a unor farmacişti care pot deservi farmacia la solicitare.

 În această perioadă, sistemul de urgenţă va funcţiona la parametri maximi, prin utilizarea dotărilor referitoare la elicoptere, avion, ambulanţe şi personal medical specializat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO