ZF 24

Pensionarea la 40 de ani vs pensionarea la 60 de ani: Cum îţi poate afecta viaţa o retragere timpurie

Pensionarea la 40 de ani vs pensionarea la 60 de ani: Cum...

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2020, 09:36 2866

Cele mai mai provocări când vine vorba de pensionare au de-a face cu incertitudinea. Pieţele financiare, ratele dobânzilor şi inflaţia sunt dificil de prezis şi nu putem face nimic pentru a le influenţa. Costurile legate de sănătate stau şi ele sub semnul întrebării. Cu toţii avem situaţii personale unice care ne vor afecta toleranţa la risc şi nevoia de securitate şi nimeni nu poate spune precis cât timp va mai trăi, scrie MarketWatch.

Cei care refuză să facă investiţii cât de mici după ce s-au pensionat se confruntă inevitabil cu incertitudini pe pieţele financiare, situaţia fiind în schimb uşor de gestionat pentru cei care se pensionează după ani întregi în care au reuşit să facă economii.

Un avantaj pe care îl reprezintă o pensionare timpurie este faptul că vei avea timp de lucrurile care într-adevăr te pasionează. Însă nu fără compromisuri, de vreme ce o pensionare la nici 45 de ani vine la pachet cu o mulţime de incertitudini. De asemenea, poate crea anxietate şi va necesita indiscutabil mai multă flexibilitate din punct de vedere financiar.

Un alt aspect al pensionării timpurii este felul în care reuşim să ne ocupăm timpul, în condiţiile în care nu este deloc de neglijat faptul că un număr însemnat de oameni care se pensionează la 40 de ani nu reuşesc să îşi găsească un scop precis în viaţă şi nu se pot obişnui cu lipsa de activitate decât după o perioadă lungă de timp. Cei care dau lovitura la o vârstă fragedă, care invevitabil depind de realizări pe plan profesional, vor găsi extrem de dificilă situaţia în care se vor retrage devreme, în ciuda situaţiei privilegiate în care se află.

Frumuseţea atunci când ajungi independent din punct de vedere financiar este că poţi alege cum vrei să-ţi arate viaţa. Provocarea atunci când ajungi independent din punct de vedere financiar este că va trebui să alegi cum vrei să-ţi arate viaţa.

Suntem condiţionaţi să ne construim vieţile în jurul muncii, iar ideea că ai fi putut realiza mai mult în viaţă ar putea să vină uneori precum un oaspete neinvitat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO