ZF 24

Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov la 42 de firme suspectate de evaziune fiscală în urma unor importuri de legume şi fructe din UE

Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov la 42 de firme...

Autor: Departamentul Eveniment

25.04.2013, 09:32 705

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac, joi, percheziţii la 42 de firme şi la 46 de persoane, fiind vizată o grupare infracţională condusă de fraţii Yuksek, unul dintre aceştia arestat recent pentru dare de mită, suspectată de evaziune fiscală în urma unor importuri de legume şi fructe din UE.

Acţiunea vizează destructurarea unui important grup infracţional, percheziţiile având loc la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane învinuite în acest caz, printre ca Sahin Yuksek (40 de ani), cu cetăţenie turco-română, Ayhan Yuksek (45 de ani), Mehmet Ali Yuksek, ambii cetăţeni turci, Victor Cibotari (29 de ani) şi Alexandru Bogdan (31 de ani), cetăţeni moldoveni.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fraţii Yuksek şi cei doi cetăţeni moldoveni ar fi obţinut sume mari de bani din importuri de mărfuri, în special legume-fructe, din spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul unor firme controlate de aceştia, pentru care nu plăteau TVA şi impozit pe profit.

"Cu titlu de exemplu, în decurs de 3 luni, numai prin 2 dintre aceste societăţi comerciale s-au derulat peste 200 de importuri, existând indicii că operaţiunile comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitatea firmelor", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Percheziţile sunt făcute de procurorii DIICOT - Structura Centrală şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Sahin Yuksek, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, a fost arestat preventiv în 20 aprilie, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzat de dare de mită şi instigare la dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, la 19 aprilie, Sahin Yuksek a oferit 40.000 de euro, prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Angajatul ANAF a refuzat banii oferiţi de Sahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO