ZF 24

"Perlele energetice" româneşti i-au lăsat pe investitorii de la Londra cu gura căscată: sunt ieftine, dau dividende generoase şi au şi cash în conturi

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de la Bucureşti

Sperăm ca în următoarele 12 -18 luni bursa să intre pe lista de monitorizare în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă. Îndeplinim criteriile cali­tative nece­sare pentru un upgrade.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de la Bucureşti Sperăm ca în următoarele 12 -18 luni bursa să intre pe lista de monitorizare în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă. Îndeplinim criteriile cali­tative nece­sare pentru un upgrade.

Autor: Roxana Pricop

09.02.2015, 15:06 16864

Bursa de Valori Bucureşti alături de directori ai Rom­gaz şi Electrica, brokeri şi bancheri de investiţii au fost vineri la Londra pentru a se promova în faţa fondurilor ce dispun de sute de miliarde de dolari pentru investiţii cu randamentele ridicate pe care le aduc companiile româneşti din energie.

„Randament al dividendului de 8% pe an şi câteva sute de milioane de euro în conturi, aşa ceva nu există“, a fost reacţia unui fond de investiţii cu active de miliarde de dolari când un bancher român de investiţii i-a prezentat acestuia oportunitatea investiţiei în acţiunile Romgaz.

Randamentul dividendului este un indicator ce arată cât numerar câştigă un investitor la fiecare leu investit într-o acţiune, măsurat ca procent dintre dividendul încasat şi preţul acţiunii. Cu cât indicatorul este mai ridicat, cu atât acţiu­nea este mai atractivă. Iar exemplul Rom­gaz nu este singular, pentru că mai multe companii româneşti listate la bursa din Bucureşti se mândresc cu randamente ridicate ale dividendului şi în acelaşi timp cu conturile pline de numerar. Totuşi rezervele ridicate de cash indică şi faptul că aceste companii nu investesc.

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a plătit anul trecut dividende care au adus investitorilor un randament de 15%, de cinci ori mai mare decât dobânda la bancă, şi mai are în conturi peste un miliard de lei. Transelectrica (TEL) a plătit anul trecut dividende cu un randament de aproape 8% şi mai are în conturi circa 755 milioane de lei, potrivit situaţiilor financiare la 30 septembrie 2014.  Spre comparaţie, companiile germane listate au randamente ale dividendului de sub 3%, cele poloneze au un randament al dividendului de 4%, iar cele austriece plătesc un randament al dividendului de circa 3%.

„Cele mai mari şase companii din energie listate la Bucureşti au un randament al dividendului de 9,3%. Acest indicator face bursa românească extrem de atractivă, dacă este să luăm în calcul că inflaţia este de sub 1% pe an, iar dobânda de referinţă este de 2,5%“, a spus Lucian Anghel, preşedintele Bur­sei de Valori Bucureşti.

Cu toate acestea, banii investitorilor străini ajung cu greu la com­paniile listate, din cauză că bursa de la Bucureşti este încadrată în categoria pieţelor de frontieră, cel mai de jos nivel al burselor.

„România este o curiozitate eco­nomică: datele economice arată extrem de bine, cu toate acestea ţara este prinsă în mijlocul unui proces de deleverage“, a spus Mihai Ionescu, directorul biroului de la Bucureşti al Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO