• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
ZF 24

Peste 100 de clujeni la un marş de solidaritate cu sătenii din Pungeşti; traficul rutier, blocat

Peste 100 de clujeni la un marş de solidaritate cu sătenii din Pungeşti; traficul rutier, blocat

Autor: Adina Oşan, Vasile Magradean

16.10.2013, 20:32 137

Protestatarii s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, după ora 19.00, având asupra lor pancarte cu mesaje precum "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Chevron - RMGC = moarte", "Solidaritate cu Pungeşti", "Acum ori niciodată, prin Pungeşti nu se trece", "Suntem sub asediu".

Ei au scandat "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Demisia", "Solidaritate", "Nu plecăm", "Noi nu suntem o naţiune de sclavi", "A venit Jandarmeria ca să apere hoţia", "Ultima soluţie, încă o revoluţie", "Pactul de coabitare, dă drumul la fracturare", "Ponta şi Băsescu lângă Ceauşescu", "Jos Guvernul", "Jos Ponta, jos că eşti un mincinos".

Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari, a declarat că acţiunea din Cluj-Napoca este una "de solidaritate cu sătenii din Pungeşti şi una de protest faţă de intervenţia jandarmilor în acea zonă".

După ce au scandat în Piaţa Unirii, protestatarii au pornit într-un marş spre Prefectura Cluj, blocând traficul rutier pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Avram Iancu.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestarii au blocat traficul rutier şi transportul în comun în faţa Prefecturii Cluj.

Şi la Bucureşti, peste 250 de persoane protestează în Piaţa Universităţii faţă de exploatarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Vaslui şi blocând Bulevardul Nicolae Bălcescu pe ambele sensuri.

Sute de persoane din Siliştea, au blocat miercuri dimineaţă drumul naţional Vaslui - Gârceni, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste pentru a împiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în zonă.

În timpul manifestaţiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Ulterior, forţele de ordine s-au retras, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la faţa locului.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470