ZF 24

Peste jumătate din companii sunt în dificultate financiară: imobiliarele şi hotelurile dau cele mai mari dureri de cap

Peste jumătate din companii sunt în dificultate...

Autor: Andrei Cîrchelan

03.12.2014, 13:13 677

Mai mult de jumă­tate din companiile active în economia locală au avut di­ficultăţi financiare anul trecut, cu un grad de îndatorare foarte mare (peste 75%), lichiditate scăzută şi lipsă de profitabilitate, iar cele mai mari probleme sunt întâlnite în sectorul imobiliar.

Situaţia acestor companii se îm­bu­nătăţise comparativ cu anii an­teriori, dar începutul anului 2014 a anulat aceste avansuri, potrivit unui studiu al firmei CIT Restructuring.

„La începutul acestui an existau toate premisele favorabile pentru o accelerare a ritmului de creştere, o exploatare eficientă a acelui mo­ment prin susţinerea finanţărilor şi inves­tiţiilor, în scopul accelerării creşterii. Lipsa acestor măsuri apli­cate la momentul potrivit a avut ca efect contracţia din perioada urmă­toare“, notează autorii studiului.

Studiul a luat în calcul com­paniile cu impact în economie, şi anume acelea cu active mai mari de 6,6 milioane de lei (1,5 mil. euro - cifrele din studiul CIT Restructuring sunt exprimate în euro şi au fost transpuse în lei folosind cursul mediu al anului 2013, de 4,4190 lei/euro) la finalul anului trecut. Astfel, numărul acestor companii a crescut în perioada 2011-2013 de la 15.663 la 16.497, iar cifra de afaceri cumulată a acestora s-a majorat de la 644 mil. lei (152 mil. euro) la 742 mil. lei (168 mil. euro).

Per total, statistica arată că firmele sănătoase din punct de ve­dere financiar şi-au menţinut ni­velul în ultimii trei ani, în timp ce fir­mele cu probleme au început să îşi revină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO